El Suprem estudia fer marxa enrere en la sentència de les hipoteques
- TEMA:
- Hipoteques
El Suprem estudiarà si confirma la sentència de les hipoteques que va emetre aquest dijous, que estableix que l'impost hipotecari l'ha d'assumir el banc i no el client.
Vol mirar-s'ho amb lupa perquè, segons una nota informativa del president de la sala tercera de l'alt tribunal, Luis María Díez-Picazo, aquesta decisió s'ha adoptat tenint en compte el "gir radical" en la jurisprudència i en l'"enorme repercussió econòmica i social" de la decisió.
Aquesta decisió no revoca la sentència de dijous
L'objectiu de la nota de Díez-Picazo és, abans de continuar endavant amb la sentència, aclarir quin abast té. Cal veure si serà retroactiva i quines implicacions pot causar.
En la sentència, únicament aplicable als actes jurídics documentats vinculats a una hipoteca, no a la compravenda, els magistrats atribuïen el pagament del gravamen als bancs i no al client, ja que són els prestataris a qui interessa aquesta operació
Aquest impost d'actes jurídics documentats és el principal que cal pagar quan es fa una hipoteca, és de competència autonòmica i a Catalunya suposa un 1,5% del valor total. És a dir, que per una hipoteca de 100.000 euros, cal pagar 1.500 euros.
De moment, què implica?
Per una banda, es deixa sense efecte tots els assenyalaments sobre recursos de cassació relatius a totes aquestes qüestions que es van acordar en la sentència. I per l'altra, que aquest tema el resoldrà la sala tercera formada per una trentena de magistrats. Aquesta nota informativa ha estat qualificada d'insòlita.
A efectes pràctics, aquest anunci ve a paralitzar tot el que es va acordar a la sentència que dijous va emetre el Suprem. Tot plegat és una repensada i serà la sala tercera que definitivament decidirà si han de ser els bancs qui es facin càrrec de l'impost hipotecari.
La nota informativa de Luis María Díez-Picazo:
"Atès que la sentència 1505/2018 de la Secció 2a de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, relativa al subjecte passiu de l'Impost d'Actes Jurídics Documentats, suposa un gir radical en el criteri jurisprudencial fins ara sustentat i tenint en compte, així mateix, la seva enorme repercussió econòmica i social, el president de la sala ha acordat, amb caràcter urgent:
Primer.- Deixar sense efecte tots els assenyalaments sobre recursos de cassació pendents amb un objecte similar.
Segon.- Advocar al Ple de la Sala el coneixement d'algun d'aquests recursos pendents, per tal de decidir si aquest gir jurisprudencial ha de ser o no confirmat."
Escena de desconcert en directe a La Moncloa
La nota informativa de Díez-Picazo s'ha fet pública just quan la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, estava en plena roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
Montero, precisament, estava explicant que els serveis jurídics de l'Estat estaven estudiant la resolució que aquest dijous havia fet el Suprem sobre l'impost hipotecari per poder donar una resposta conjunta i coordinada amb les comunitats autònomes.
Una periodista li ha preguntat si estava al corrent que el Suprem acabava de deixar a l'aire la sentència, però ha quedat clar que ni la ministra ni el seu equip assessor tenien constància d'aquesta novetat. La reacció de la ministra no ha deixat dubtes que no n'estava al corrent:
Montero ha sortit al pas de les preguntes dels periodistes presents a la sala com ha pogut:
"La cara de la ministra portaveu i la meva ja ho diuen tot, oi? El directe no ens arriba fins a la taula. Bé, ho mirarem, ho estudiarem amb els serveis jurídics per saber què implica."
- ARXIVAT A:
- Hipoteques Economia de butxaca Banca