El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una fotografia d'arxiu
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una fotografia d'arxiu (EFE/J.J. Guillen)

El Suprem investiga el fiscal general de l'Estat per revelar el nom de la parella d'Ayuso

El fiscal ha explicat en un comunicat que no dimitirà en considerar que és "el més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini"

RedaccióActualitzat

La sala penal del Tribunal Suprem ha acordat per unanimitat investigar el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per revelació de secrets.

La investigació fa referència a la publicació d'una nota de premsa per part de la Fiscalia amb detalls sobre el cas de corrupció en què s'investiga la parella d'Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador, incloent-hi el seu nom.

González Amador havia denunciat que el fiscal havia ordenat publicar que ell estava intentant pactar amb la Fiscalia per evitar un judici per frau fiscal.

Álvaro García Ortiz, que es converteix en el primer fiscal general investigat per la justícia, ha anunciat que es mantindrà al càrrec perquè "és el menys onerós i més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini."

El Suprem també ha decidit investigar la fiscal superior de Madrid, Pilar Rodríguez, acusada d'haver enviat les dades al fiscal.
 

El fiscal defensa la seva "funció d'informar"

La nota informativa per la qual s'investiga García Ortiz es va publicar després que apareguessin informacions que deien que la Fiscalia s'havia ofert a pactar amb González Amador.

La nota revelava que era González Amador qui havia reconegut dos delictes fiscals i s'havia ofert a arribar a un pacte per evitar l'entrada a presó.

El mateix fiscal general, Álvaro García Ortiz, ha recordat en un comunicat que la funció de la Fiscalia és "informar dels assumptes rellevants que conegui per garantir el dret de la ciutadania a rebre informació veraç". 

"L'atribució de la condició d'investigat al fiscal general de l'Estat és inèdita al nostre país i obliga a fer una profunda reflexió sobre els fets que la motiven."

També ha especificat que aquesta funció era especialment rellevant en aquest cas, en què "amb mentides i falsedats es comprometia la imatge de la institució i de diversos dels seus integrants".
 

El govern espanyol tanca files amb el fiscal; el PP n'exigeix la dimissió

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha comparegut poques hores després de la publicació de la investigació del fiscal per defensar-lo.

Segons Bolaños, la publicació de la nota de premsa responia a la intenció de rebatre "falsedats" i ser fidel als fets.

"La Fiscalia va complir el seu deure: perseguir el delicte i explicar la veritat."

El ministre també ha mostrat "total respecte a la resolució judicial" del Suprem i s'ha mostrat confiat que "acabarà en res".

En contraposició, la secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, ha carregat durament contra Álvaro García Ortiz i li ha demanat que marxi.

"No pot seguir al càrrec ni un minut més."

Gamarra ha acusat el fiscal de "contaminar tot el que fa la Fiscalia en aquest país" i ha afegit que aquesta investigació se suma "a l'infinit degoteig de corrupteles i anomalies que aguaiten aquest govern i tot el que el rodeja".

ARXIVAT A:
JudicialIsabel Díaz Ayuso
Anar al contingut