El Suprem ja té els informes de presons per valorar l'indult als presos independentistes

TV3 ha pogut saber que els documents ja són a la taula del jutge Marchena, que ara ha d'esperar el posicionament de la Fiscalia
Albert Calatrava Actualitzat
TEMA:
Procés català

Han passat gairebé dos mesos des que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, anuncia que es començava la tramitació dels indults als presos independentistes. Era el 23 de setembre i la maquinària administrativa ja ha començat a rodar.

De moment, el tribunal que va dictar la sentència, el Suprem, ja està recollint la documentació necessària per elaborar el seu dictamen sobre les peticions d'indults.

Segons fonts jurídiques, la sala penal de l'alt tribunal estudia els informes preceptius enviats des dels centres penitenciaris de Catalunya on compleixen les seves condemnes els líders independentistes.
 

Els documents que es van enviar a finals del mes d'octubre, entre els dies 27 i 28, els van elaborar els equips multidisciplinaris de cada presó, els mateixos que van realitzar els informes anteriors sobre la classificació del grau penitenciari.

Ara, les fonts consultades assenyalen que els informes que el Suprem té sobre la taula destacarien, un per un, l'evolució favorable de cadascun dels condemnats. Un requisit important per avaluar les sol·licituds d'indults.
 

Forcadell, Bassa, Sànchez, Junqueras, Turull, Forn, Cuixart, Rull i Romeva, empresonats pel procés


Set peticions d'indult

Segons el Ministeri de Justícia, se n'han presentat 7, d'indults. Algunes de les peticions reclamen la mesura de gràcia no només per a les 9 persones empresonades, sinó també per als exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.

El següent pas que haurà de fer el Suprem serà reclamar el posicionament formal a la Fiscalia abans d'emetre un dictamen final.
 

En qualsevol cas, l'última paraula la té la Moncloa, el consell de ministres. Des de l'executiu insisteixen que l'indult és una mesura excepcional. 
L'altra incògnita, quan es prendrà la decisió, si serà abans o després de les eleccions catalanes, un fet que marcaria la campanya electoral.
Inicialment, des del govern espanyol es va assenyalar que la tramitació dels indults tindria una durada aproximada de sis mesos. Per tant, la resolució de les sol·licituds podrien estar enllestides durant el primer trimestre de l'any que ve.


99 anys de condemna entre tots

Els presos polítics van sumar 99 anys i sis mesos de condemna entre els nou. Oriol Junqueras, la condemna més alta, té una pena de 13 anys de presó. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, de 9 anys.

 

ARXIVAT A:
Judici procés Procés català Oriol Junqueras Raül Romeva Josep Rull Jordi Turull Carme Forcadell Dolors Bassa Jordi Cuixart Jordi Sànchez Joaquim Forn Tribunal Suprem Indults
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut