Manuel Marchena, president del Tribunal Suprem
Manuel Marchena, president de la sala penal del Tribunal Suprem

El Suprem porta l'amnistia al Constitucional amb "l'absoluta convicció" que és discriminatòria

Per primer cop, l'alt tribunal eleva una qüestió d'inconstitucionalitat sobre aquesta llei en considerar que vulnera el dret a la igualtat en un cas sobre desordres públics

Elisabet CortilesActualitzat

El Tribunal Suprem havia anunciat feia dues setmanes que portaria al Constitucional la llei d'amnistia. I així ho ha fet. En una resolució molt crítica, assegura que té "l'absoluta convicció" que la llei d'amnistia vulnera el dret constitucional a la igualtat davant la llei i la separació de poders, i que genera inseguretat jurídica.

La sala penal presidida per Manuel Marchena ha presentat aquest dimecres la qüestió d'inconstitucionalitat, que fa referència als casos de dos homes condemnats per aldarulls i atemptat contra l'autoritat durant uns incidents a Girona en les protestes contra la sentència de l'1-O.

L'escrit, de cinquanta pàgines, argumenta que "no és possible identificar cap raó per la qual altres grups o formacions polítiques, o fins i tot individus aïllats amb capacitat per construir en poc temps una alternativa política mínimament rellevant, no puguin considerar també que, a partir d'ara, per qualsevol infracció penal que cometin, fins i tot quan es tracti de delictes greus, amb l'objectiu d'afavorir, promoure o impulsar la seva opinió particular, ideologia o cosmovisió, puguin aspirar a ser amnistiats en un futur pròxim, només pel fet que aconsegueixin certa representació electoral".

I puntualitza:

"L'aplicació de la llei penal només es farà efectiva de manera segura per als 'tontos'. I per als pobres."


El Suprem qualifica el procés de cop d'estat

Així, el Suprem conclou que la llei discrimina en favor del "secessionisme", tal com es refereix el text al moviment independentista, i qualifica de "colpistes" --un terme que fa servir fins a nou vegades-- els protagonistes del procés:

"Si resulta necessari 'retornar la resolució del conflicte polític al marc de la discussió política' només es deu al fet que els colpistes van intentar imposar als demòcrates, a Catalunya i la resta d'Espanya, les seves idees pròpies i les conseqüències d'aquestes, ignorant l'ordenament constitucional i sense cap apel·lació al diàleg, la negociació o els acords democràtics."


El 10 de juliol, el Constitucional va donar deu dies a les parts per pronunciar-se sobre la presentació de la qüestió d'inconstitucionalitat. En aquest sentit, el Suprem considera que els dos casos que s'amnistien perquè s'emmarquen en el procés independentista català constitueixen una decisió legislativa arbitrària i porten a un tracte discriminatori davant la llei.

A més a més, en l'acte s'adverteix que l'amnistia pot erosionar la separació de poders perquè, a diferència de l'indult, no està recollida explícitament a la Constitució.

ARXIVAT A:
AmnistiaProcés catalàTribunal Suprem Tribunal Constitucional
Anar al contingut