Els cinc presos electes: Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva

El Suprem deixa en mans del Congrés la suspensió dels drets dels diputats presos

La condició de presos preventius de Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva pot implicar la suspensió dels seus drets parlamentaris
Redacció Actualitzat
TEMA:
Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem ha demanat al Congrés i al Senat que decideixin si suspenen els drets i deures dels cinc polítics presos d'ERC i Junts per Catalunya que està jutjant.

Els ho ha demanat amb un ofici que els va enviar divendres de la setmana passada, juntament amb la providència amb què va autoritzar els presos a recollir l'acta.

Precisament aquest dilluns  Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han recollit les actes de diputats al Congrés, i Raül Romeva la de senador al Senat.
 

Drets i deures parlamentaris suspesos

El Suprem invoca l'article 21 del reglament del Congrés, que diu que quan un diputat estigui en presó preventiva "quedarà suspès en els seus drets i deures parlamentaris."

En aquest sentit, l'escrit del Suprem demana a les cambres que estudiïn "els efectes procedents" de la situació dels polítics presos.

També diu que tot això no comporta la vulneració dels seus drets, perquè assegura que la decisió és "proporcionada i no respon a una finalitat arbitrària".
 

Primera decisió difícil de Batet

Resoldre aquesta petició del Suprem serà la primera patata calenta que haurà d'afrontar Meritxell Batet, si finalment es converteix en presidenta del Congrés, d'acord amb el pacte entre PSOE i Unides Podem.

Els informes que elaborin els serveis jurídics de la cambra seran clau de cara a la decisió final que prengui la nova mesa del Congrés, sobre què fer durant la legislatura amb Junqueras, Sànchez, Turull i Rull.

Des del Congrés dels Diputats recorden que el reglament de la cambra no permet la delegació del vot, que va ser la fórmula que es va fer servir al Parlament de Catalunya.
 

Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Oriol Junqueras, aquest dilluns al Congrés fent els tràmits per convertir-se en diputats


El precedent d'Herri Batasuna

Un dels principals precedents que ja estudien els lletrats del Congrés és de la suspensió dels diputats d'Herri Batasuna el 1989, que va permetre a Felipe González ser investit president.

Això va ser possible perquè la suspensió d'aquells diputats bascos va fer baixar a 167 la majoria necessària per la investidura.

Ara, si si suspengués els 4 diputats presos, la majoria absoluta baixaria de 176 a 174, cosa que permetria a Pedro Sánchez, amb els suports adients, ser investit fins i tot amb els vots en contra d'ERC i JxCat.
 

L'alternativa Llarena

A banda de l'article 21 del reglament del Congrés, la suspensió també podria arribar des de l'àmbit judicial, basada en l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

El redactat d'aquest article, pensat per a casos de terrorisme, és el que va fer servir el jutge Pablo Llarena el juliol per suspendre els mateixos cinc polítics, a més de Carles Puigdemont, que llavors eren diputats del Parlament de Catalunya.
 

Raül Romeva, aquest dilluns al Senat envoltat dels seus companys d'ERC

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Judici procés Oriol Junqueras Raül Romeva Jordi Sànchez Josep Rull Jordi Turull
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut