El nou front judicial de Carles Puigdemont passa pel Tribunal Suprem, que ha de decidir si tira endavant el cas (Europa Press/Carlos Luján)

El Suprem suspèn les citacions de Puigdemont i Wagensberg pel cas Tsunami

La jutgessa que els investiga per terrorisme espera que les parts es pronunciïn sobre l'aplicació de la llei d'amnistia
Redacció
TEMA:
Amnistia

El Tribunal Suprem ha suspès temporalment les citacions de Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg com a investigats en el cas Tsunami Democràtic, a l'espera de rebre la resposta de fiscals i defenses sobre l'aplicació de la llei d'amnistia

Aquesta branca del cas s'investiga al Suprem perquè són aforats. Puigdemont, com a eurodiputat. Wagensberg, com a diputat al Parlament. La jutgessa instructora és Susana Polo, considerada progressista, i els havia citat a tots dos entre els dies 17 i 21 d'aquest mes, com a investigats per presumpte terrorisme.

La resolució de la magistrada d'aquest divendres suspèn temporalment tant l'ordre d'investigació europea com la sol·licitud d'assistència judicial en matèria penal enviada a Suïssa, on és ara Wagensberg, per citar-los en aquesta causa. 

La magistrada pren aquesta decisió després que aquest dilluns, quan la llei d'amnistia va entrar en vigor, va donar deu dies a les parts perquè informin sobre l'efecte que la norma ha de tenir en aquest cas.


El cas Tsunami, entre el Suprem i l'Audiència Nacional

La resta d'investigats en el cas Tsunami, com que no són aforats, els porta el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón. Entre ells hi ha la secretària general d'ERC, Marta Rovira. També hi ha hagut novetats aquest divendres en la seva investigació: el jutge ha rebut un nou revés de Suïssa.

Segons ha avançat el diari El País, ha tornat a rebutjar la petició de García-Castellón, que volia saber el lloc de residència de Rovira, i demanava informació sobre els moviments d'un compte bancari amb el qual considera que s'haurien finançat protestes contra la sentència del procés.
 

Què diu la llei d'amnistia sobre el delicte de terrorisme?

Segons recull l'article 2 de la llei d'amnistia, el terrorisme no és amnistiable. Ara bé, s'han de complir dues condicions. La primera és que ha d'encaixar en la definició que en fa la directiva europea del 15 de març del 2017, molt menys àmplia que el Codi Penal espanyol. 

I la segona, que s'han d'haver violat de manera greu i intencionada drets humans recollits també al conveni europeu

Segons les defenses, en cap cas no són condicions aplicables als 12 encausats en el cas Tsunami Democràtic. La decisió final, però, és en mans dels jutges.

ARXIVAT A:
Amnistia Tsunami Democràtic Carles Puigdemont
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut