El tabaquisme entre les persones amb un trastorn mental greu s'enfila fins al 80%
- TEMA:
- Salut Mental
Coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac cal recordar que cada any moren a Catalunya 10.000 persones per malalties provocades pel consum o l'exposició al tabac.
A Catalunya hi ha 1,5 milions de fumadors i fumadores, una xifra que es manté força estable des del 2018. Els homes fumen més que les dones, tot i que no hi ha gaire diferència: un 25% dels homes enfront de prop d'un 20% de les dones.
El consum i la mortalitat prematura provocada pel tabac afecten especialment les persones amb problemes de salut mental. El 80% de les persones amb un trastorn mental greu fumen, una xifra molt per sobre del 25% de prevalença atribuïda al tabaquisme entre la població general.
Els experts reclamen millors intervencions per ajudar les persones amb trastorns mentals a deixar de fumar. Està comprovat que sense l'efecte de la nicotina al seu cos millora no només la seva salut física, sinó també la salut mental.
El tabac rebaixa 20 anys l'esperança de vida
Tenir una patologia mental augmenta la probabilitat de fumar i, a la inversa, fumar pot contribuir a desenvolupar un trastorn com la depressió.
L'aposta és incloure el col·lectiu de pacients de salut mental també en la lluita contra el tabaquisme. Actualment, els estudis demostren que l'esperança de vida d'aquests pacients és 20 anys més baixa que en la població general, sobretot per les malalties provocades o agreujades pel tabac. De fet, el consum elevat de tabac comporta la meitat de les morts en les persones amb trastorns mentals.
Fa 31 anys que l'Anna Maria López va fumar la seva primera cigarreta i, després de tres recaigudes, ara fa dos mesos i mig que va decidir deixar de fumar definitivament després d'un diagnòstic alarmant: "Em van dir 'O et mors o deixes de fumar'. I, bé, vaig escollir l'oferta de viure."
Ara relaciona el moment més dur de la depressió que va patir amb el moment en què va consumir més tabac: "Sempre m'havia trobat molt decaiguda, molt malament. No sabia que això era una depressió, però em va portar a començar a fumar. I va ser l'època en què em podia fumar tres paquets de cigarretes al dia."
La doctora Francina Fonseca, responsable d'addiccions del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar, explica que el tabac i l'efecte reforçador que pot tenir la nicotina poden "ajudar a tapar emocions negatives com poden ser la tristesa, l'avorriment o la manca d'interessos".
Fins i tot entre el col·lectiu sanitari, fumar ha estat considerat històricament com un consol o un mal menor per al pacient amb un trastorn mental, i per això no contemplen abordar el problema de tabaquisme del pacient des d'un primer moment.
Com explica l'Anna, per als metges que la van tractar era prioritari tractar-li la depressió: "No li donaven importància, a la meva addicció al tabac."
Per la doctora Fonseca, encara hi ha una idea preformada que si una persona amb una malaltia mental deixa de fumar pot recaure, empitjorar el seu diagnòstic o caure en altres addiccions: "Que tindrà un altre cop depressió, tindrà una recaiguda en la psicosi, tornarà a consumir alcohol... Això s'ha demostrat en tots els estudis que no." Per contra, diu, les persones que han deixat de fumar no han empitjorat el seu trastorn mental de base i, a més, "el seu estat emocional és millor que abans".
La Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum també recorda la necessitat que els pacients compleixin la normativa que prohibeix fumar en espais interiors de les unitats de salut mental de curta estada.
La pròxima edició de La Marató de 3Cat estarà dedicada a les malalties respiratòries, molt relacionades amb el consum de tabac i que a Catalunya afecten uns dos milions de persones.
- ARXIVAT A:
- Salut Mental Salut Tabac La Marató