El dissenyador gràfic Enric Vidal, durant l'interrogatori al Suprem
El dissenyador gràfic Enric Vidal, durant l'interrogatori al Suprem
Madrid

El "tal Toni" i els cartells de l'1-O que no es van facturar protagonitzen el judici

Un treballador de la impremta Artyplan diu que els cartells no es van arribar a cobrar i que, en fer la comanda, se'ls va dir que es facturaria a la Generalitat

Irene VaquéActualitzat

Versions contradictòries de dos testimonis en el judici del procés sobre si la Generalitat va contractar impressions de cartells del referèndum a través d'Òmnium Cultural.

Després de la sessió llampec del matí, la vista s'ha reprès aquest dimarts a la tarda amb la declaració d'Enric Vidal, dissenyador web i gràfic i coordinador d'Acció Política d'Esquerra Republicana a Badalona, al qual van encarregar la readaptació i impressió de propaganda del referèndum.

En l'inici de l'interrogatori, el protagonisme ha estat per al "tal Toni" que ja va aparèixer en la sessió d'ahir dilluns a la tarda, com la persona que va contactar amb Unipost per a l'enviament dels sobres on hi havia les notificacions de les meses de l'1-O. Aquest dimarts ha aparegut novament perquè és qui va contactar amb Vidal per demanar-li que adaptés a diferents formats i portés a tres impremtes el cartell de propaganda del referèndum on apareixien les vies del tren amb una bifurcació.

El fiscal Jaime Moreno ha fet l'interrogatori a Vidal


Segons ha explicat Vidal en resposta al fiscal Jaime Moreno, es va reunir amb aquest "tal Toni" a principis de setembre del 2017 a l'Hotel Colón de Barcelona, on li va passar "un USB amb el material per poder treballar". També li va indicar les tres impremtes a les quals havia de dur la feina: Artyplan, Global Solution i Marc Martí. Vidal ha declarat que no va saber que eren els cartells de les vies fins que no va obrir els arxius.

El fiscal s'ha mostrat incrèdul que Vidal hagués contactat amb les impremtes sense saber més dades d'aquest Toni:

"(Moreno) Alguna dada d'identitat més sobre qui era?

(Vidal) No.

(Moreno) Només es va identificar com a Toni? I no li va preguntar ni el cognom ni qui era?

(Vidal) No, com ho faig amb molts clients el primer dia que puc quedar amb ells, i després ja tindré més informació.

(Moreno) Ni una targeta? O li va dir de part de qui venia?

(Vidal) No."

Al llarg de l'interrogatori, Vidal ha admès que havia deduït, a través de les informacions dels mitjans de comunicació, que aquest Toni podria ser Antoni Molons, exsecretari de Difusió de la Generalitat, tot i que no ho ha pogut confirmar. Molons també està citat com a testimoni en el judici del procés.

El testimoni ha afirmat que ell desconeixia que l'encàrrec era de la Generalitat i del referèndum:

"Jo sé que és per a un tal Toni. Vostè m'està dient que és per a la Generalitat. El pòster, el cartell, jo no sé si és de la Generalitat. Porta el logo? Sí."

També ha manifestat que no va tenir cap sensació que hi hagués pressa per imprimir els cartells i que no va cobrar per la feina. Ho ha dit en resposta a l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane.

"(Seoane) La feina de redimensionament d'aquests productes, la va fer vostè?

(Vidal) Redimensionar el cartell? Sí.

(Seoane) I no ho ha facturat?

(Vidal) No.

(Seoane) Ni ho facturarà mai? Per què?

(Vidal) Perquè després de veure el panorama, un no s'esforça pel que podria cobrar d'aquesta feina, com molts altres autònoms.

(Seoane) Abans de saber-ho, sí que ho havia de facturar?

(Vidal) Sí.

(Seoane) El dia a l'hotel Colón, sí que volia facturar?

(Vidal) Soc autònom i treballo per diners, sí.

 

Un testimoni d'Artyplan contradiu Enric Vidal

El treballador d'Artyplan Enric Marí, durant l'interrogatori al Suprem


El testimoni que ha vingut al darrere, el comercial d'Artyplan Enric Marí, ha contradit Vidal en diversos punts. Ha explicat que el 7 de setembre Aitor Sampere, del Departament de Comunicació d'Òmnium Cultural, li va trucar per demanar-li un pressupost urgent per uns cartells del referèndum.

L'endemà va rebre la trucada d'Enric Vidal, que, segons ha declarat Marí, li va dir que la comanda es facturaria a la Generalitat, tot i que no va especificar a quin departament:

"(Consuelo Madrigal, fiscal) Li va dir que la factura haurien girar-la a la Generalitat?

(Marí) Sí.

(Madrigal) A quin departament?

(Marí) No m'ho va dir.

(Madrigal) Vostès haurien treballat sense saber a qui havien de facturar?

(Marí) Sí, perquè com que tenia la referència d'Òmnium i és un client històric d'Artyplan, doncs sí.

Segons el testimoni, Vidal també li va indicar que els corria pressa per una hipotètica intervenció de la Guàrdia Civil:

(Madrigal) Li va dir també en aquella reunió del 8 de setembre que el pressupost que li havien donat inicialment no s'hauria de dur a terme, que només es realitzaria un terç del que inicialment havien parlat?

(Marí) Exacte.

(Madrigal) Per què?

(Marí) Perquè els corria molta pressa tenir el material imprès.

(Madrigal) Li va parlar que així disminuïen riscos per si intervenia la Guàrdia Civil?

(Marí) Sí, ho va comentar per sobre.

El comercial d'Artyplan ha xifrat en 17.250 euros el pressupost de l'encàrrec que els va fer Vidal. Ha declarat que l'hi va enviar per correu electrònic i que no es va arribar a facturar perquè mai es va entregar el material. El testimoni ha explicat que Vidal va dubtar de com s'havia de fer l'entrega i que, davant dels dubtes, Artyplan va decidir aturar el lliurament.

Durant l'interrogatori a Enric Vidal, l'advocat Jordi Pina, que defensa Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, s'ha queixat diverses vegades que la Fiscalia preguntava per documents que a ell no li constava que fossin al sumari.

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut