El Taller Masriera, un temple romà a l'Eixample de Barcelona
- TEMA:
- Patrimoni
A la dreta de l'Eixample, al carrer Bailèn, enmig d'edificis convencionals, una construcció destaca entre les altres amb un aspecte singular de temple romà, amb un jardí enreixat al davant i un pòrtic amb sis grans columnes corínties. El Taller Masriera estava tancat des de feia 11 anys.
Després d'una llarga reivindicació veïnal, ara l'ha comprat l'Ajuntament de Barcelona. Caldrà restaurar-lo i decidir a quins usos es destinarà amb la participació d'entitats veïnals i culturals de la Dreta de l'Eixample. Les entitats reclamen que aculli un ateneu i equipaments. Mentrestant, s'hi fan visites un cop al mes.
La convocatòria ha tingut tant d'èxit que les places per a les visites estan totes reservades fins a l'estiu.
La història d'un edifici singular
L'any 1882, els germans Josep i Francesc Masriera, pintors i orfebres reconeguts, van encarregar a l'arquitecte Josep Vilaseca la construcció d'aquest caprici neoclassicista, amb la forma i dimensions d'un temple romà. Inspirat per obres de l'època romana com la Maison Carrée de Nimes, en un moment en què s'havien tret a la llum obres de l'antiguitat com el temple romà de Vic i el temple d'August de Barcelona.
El Taller Masriera estava concebut com un temple de les arts. A l'interior, els Masriera hi van crear espais sumptuosos i un gran saló, a la manera dels tallers d'artistes en boga a Europa, on s'exhibien pintures seves i d'altres artistes barcelonins i obres d'art i antiguitats de tota mena. El Taller Masriera es va convertir en un punt de trobada cultural a la Barcelona de finals del segle XIX i el primer terç del segle XX.
El teatre Studium
En la generació següent, l'edifici passa a Lluís Masriera, pintor, escenògraf i autor teatral, amb fama internacional per la qualitat de les seves joies d'estil modernista. Ell trasllada al temple del carrer Bailèn el seu taller d'argenteria. La passió per les arts escèniques el va dur a fer diverses transformacions de l'edifici. El 1932 hi fa el teatre Studium, per a 450 espectadors, amb una gran activitat cultural en temps de la República.
Com explica Jaume Artigas, president de l'Associació de Veïns de la Dreta de l'Eixample i membre de la Plataforma Masriera:
"Lluís Masriera fa un gir social a partir de la proclamació de la República; deixa de ser un teatre d'elit familiar per convertir-se en un centre de teatre amateur... hi ha una companya fixa, Els Balluguets'. Recordem sobretot que l'any 1935 Federico García Lorca juntament amb la Margarida Xirgu van fer una lectura teatralitzada de l'obra Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores'."
També hi va actuar la pianista Alícia de Larrocha quan tenia només vuit anys.
Anys d'abandó
La Guerra Civil posa fi a la programació estable de teatre, música, dansa i cinema. El 1951, l'edifici es va vendre a una congregació religiosa que hi va fer moltes modificacions per convertir-lo en un convent. Després va caure en l'abandó i fins ara havia estat tancat des de feia 11 anys.
Diversos col·lectius veïnals i culturals, que es van unir en la Plataforma Masriera, el van reivindicar amb constància pel seu valor històric, patrimonial i cultural.
Després de llargues negociacions, l'any passat l'Ajuntament va comprar l'edifici a través d'una permuta. Les entitats volen que el teatre, que s'ha conservat íntegrament, recuperi el seu paper cultural i que el Taller Masriera, que inclou molts espais que s'hauran de remodelar, sigui un ateneu de la Dreta de l'Eixample amb usos diversos.
Jaume Artigues, de la Plataforma Masriera, resumeix:
"Nosaltres defensem un equipament de proximitat, però evidentment tampoc no descartem que aquest mateix equipament pugui tenir una certa projecció de ciutat. Estem en un barri on hi ha molt pocs equipaments d'aquest tipus. Les nostres escoles són molt deficitàries, moltes estan en barracons, no tenen ni sales d'actes, i creiem que aquest és un espai per poder donar resposta a alguns d'aquests dèficits."
Els usos futurs del Taller Masriera els decidirà l'Ajuntament amb la participació de les entitats de la Dreta de l'Eixample. La proposta de la plataforma és que es creï un grup impulsor, que hi hagi un procés participatiu, i que es vagi definint l'ús del taller amb els ciutadans que es vulguin implicar en la construcció d'aquest espai. Ara s'hi fan visites guiades un cop al mes, amb un calendari que ja ha omplert totes les reserves fins al mes de juliol.
- ARXIVAT A:
- Patrimoni