El tanatori de Bellaguarda funciona sense connexió a la xarxa elèctrica des del 2021
L'estira-i-arronsa entre l'Ajuntament i Endesa manté l'equipament en funcionament precari
El tanatori de Bellaguarda, a la comarca de les Garrigues, funciona, tot i no haver estat mai connectat a la xarxa elèctrica. L'equipament, que dona servei a un municipi de 300 veïns, es va posar en marxa l'any 2021 sense tenir llum. L'Ajuntament en culpa la companyia Endesa i l'elèctrica, el consistori.
Quan hi ha un difunt, l'agutzil o el mateix alcalde connecten un allargador elèctric a un endoll que hi ha en un magatzem de titularitat municipal, que sí que té llum.
El cable es desplega pel costat de la carretera C-242 d'accés al poble, uns 150 metres, fins a arribar a la caixa de connexions elèctriques que hi ha a tocar de l'equipament. Un cop endollat, ja es poden encendre els llums de l'espai i la resta d'aparells, entre els quals hi ha els aires condicionats.
El sistema que utilitzen des del 2021, quan es va obrir l'equipament, els genera complicacions. Sobretot, perquè han d'estirar i recollir el fil cada vegada que s'obre la instal·lació, i també, per exemple, perquè hi ha aparells com les bombes de l'aigua que els queden bloquejades, de cop no funcionen i les han d'activar manualment.
El consistori culpa Endesa
L'Ajuntament culpa la companyia elèctrica Endesa de la situació de precarietat que pateixen. Segons l'alcalde, Olegari Alberich, "Endesa ens va fer un projecte, vam dir que d'acord i per tirar endavant ens van fer pagar el que valia la instal·lació sense tenir-la".
L'alcalde denuncia que han pagat per un servei que no tenen i demana que els retornin els diners, però també es queixa que han perdut una subvenció:
"Vam demanar una subvenció a la Diputació i, després de dos anys i set mesos, estem sense els diners, sense la llum i la subvenció de la Diputació de 16.000 euros ens l'han fet tornar amb interessos."
Per tot plegat, el municipi calcula que l'equipament els ha costat els 28.000 euros que van pagar a Endesa, diners que ja han reclamat; els 1.000 euros d'interessos que han tornat a l'ens provincial en concepte d'interessos, i 3.000 euros que els va costar la caixa de connexions elèctriques. Un total de 32.000 euros.
Olegari Alberich explica que desconeix els motius reals d'Endesa per no donar-los el servei. Explica que, amb els anys, li han anat donant raons diferents: que el propietari de la finca veïna no dona permís a la companyia per passar-hi la instal·lació, que el Servei de Carreteres no els donava permís per passar-hi o que l'equipament està fet en una zona no urbanitzable. Per ell, "tot són excuses".
L'elèctrica troba a faltar permisos
De fet, aquestes són les mateixes raons que dona Endesa. Segons ha confirmat la companyia, "tot es remunta al fet que es va fer una obra en un terreny no urbanitzable i que aquesta és la principal font dels entrebancs". I afegeix que:
"A l'Ajuntament, en tant que promotor de l'equipament, li pertoca tramitar tots els papers i, un cop tot està en regla, ho ha de passar a la companyia, que ha de dotar l'espai de llum."
"I mai no ha tingut tots els permisos". L'elèctrica addueix també que feien falta permisos de Carreteres i d'un particular, propietari d'una finca agrícola per on hauria de passar part de la instal·lació.
La solució: posar plaques solars
Mentrestant, cansat d'aquesta situació de provisionalitat, l'Ajuntament de Bellaguarda ha decidit posar plaques solars a la teulada del tanatori i bateries per poder tenir-hi llum. Segons el pressupost amb què compta l'Ajuntament, aquesta obra costarà 14.000 euros. Les obres podrien començar els pròxims dies.
L'alcalde afegeix que han demanat a Endesa que els retorni els diners que els van avançar. La companyia elèctrica ha confirmat que així ho faran.
El tanatori està ubicat a l'antic cementiri
L'equipament per acomiadar els difunts de Bellaguarda es va construir a l'antic cementiri de la població, un espai que va estar en funcionament des del 1842 al 1921 i que estava en estat ruïnós.
Va quedar en desús quan es va construir un cementiri nou, molt més gran. A l'antic, on hi ha el tanatori, encara hi descansen 1.700 difunts. Un monòlit, amb tots els seus noms, els recorda.