Sanitat imposa les mesures anti-Covid a Madrid tot i que Ayuso se n'hagi desdit

Vergés ha qualificat de "circ" la reunió de Sanitat i les autonomies i ha rebutjat la proposta del Ministeri perquè pot generar "confusió" tenint en compte que a Catalunya s'actua molt abans

Irene Vaqué Reig/RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat obligarà deu municipis de Madrid a aplicar les noves restriccions anti-Covid previstes en el pacte per unificar els criteris de lluita contra la pandèmia a totes les ciutats de més de 100.000 habitants. A grans trets, es tracta d'un confinament perimetral, limitar les reunions a un màxim de 6 persones i reduir els aforaments i horaris d'activitats com la restauració, els comerços o els actes de culte.

La Comunitat de Madrid s'ha despenjat a última hora del principi d'acord bilateral a què va arribar aquest dimarts amb el govern espanyol. Tot i això, el ministre Salvador Illa ha anunciat que les mesures seran d'obligat compliment.

Diu que no preveu que cap dels municipis afectats no les apliqui, que es recolliran en una ordre ministerial que es publicarà els pròxims dies al BOE i que les comunitats hauran de reflectir en els diaris oficials.

"Ningú entén la seva marxa enrere ara, ni els madrilenys ni els espanyols. La salut de Madrid és la salut d'Espanya, per això Madrid és especial. Ara ja tenim una ordre que es publicarà al BOE, fruit d'una decisió col·legiada, i que s'ha de fer efectiva per part de les comunitats autònomes."


Tot i això, sembla que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso no té intenció de complir. El conseller de Salut madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ha comparegut després de la roda de premsa d'Illa i ha assegurat que l'ordre de Sanitat "no és jurídicament vàlida"

Escudero, s'ha remès al reglament i ha afegit que la situació de la Covid a la Comunitat "comença a estabilitzar-se i, fins i tot, a millorar".

 

Illa ha destacat que la proposta per a les restriccions és una "decisió col·legiada" (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

 

Illa ha citat els deu municipis que compleixen els requisits per endurir les restriccions: Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Madrid, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz.

El Consell Interterritorial d'aquest dimecres a la tarda ha acabat sense consens, perquè Madrid, Galícia, Andalusia i Ceuta, a més de Catalunya, han votat contra la proposta del govern espanyol, i Múrcia s'hi ha abstingut. El ministre Illa, però, ha tingut prou suports per tirar endavant la proposta i ha deixat clar que així es farà.

Abans de la reunió, la Comunitat de Madrid ha demanat "criteris objectius i clars" per decidir les restriccions de la mobilitat que no se cenyeixin "als tres indicadors" que va avançar Illa dimarts.

Aquests indicadors són: municipis amb més de 100.000 habitants, amb una incidència acumulada de 500 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, una positivitat en PCR superior al 10% i un índex d'ocupació d'UCIs a la comunitat autònoma superior al 35%.

El ministre ha obert la porta a rebre "aportacions" de les autonomies per "millorar" la proposta.

 

Illa ha qualificat de "complexa i preocupant" la situació de Madrid. I entre les dades, ha citat que ha sumat avui 4.810 casos, "el segon increment diari més gran des del principi de la segona onada" i acumula 28.738 casos en els últims set dies, la xifra més alta de la segona onada. A més, els positius de Madrid suposen el 43,7% dels nous diagnòstics a tot l'estat.

 

Vergés rebutja l'acord perquè genera "confusió"

Un cop acabada la reunió, i abans que comparegués el ministre, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que Catalunya ha rebutjat la proposta del Ministeri perquè considera que s'ha d'actuar molt abans del que diu i que es contradiu amb el que s'està fent a Catalunya.

Tenint en compte que Madrid s'ha desmarcat del pacte abans de començar, Vergés ha considerat que la reunió ha estat "un circ" i ha dit que ho ha viscut amb "decepció" i "molta tristesa i preocupació".

Vergés s'ha declarat "trista i preocupada" per la falta d'accions a Madrid

 

Vergés ha deixat clar que Catalunya no se sent interpel·lada pel document que s'hi havia plantejat perquè actua contra la Covid en uns llindars molt més baixos dels que recull el pacte. "Nosaltres aquestes mesures les tenim previstes molt abans. Les hem aplicat a Barcelona i la primera corona des del juliol, amb una incidència acumulada de 96", ha explicat.

La consellera ha advertit, durant la reunió, de la confusió a què podia portar aquesta proposta d'unificar els criteris amb uns barems tan elevats:

"Això podria entrar en col·lisió i se'ns podrien discutir les nostres mesures. Podria generar confusió de relat, de pensar que fins que no estiguéssim en un llindar de 500, que és altíssim i escandalós quant a control de l'epidèmia, podia generar la sensació que fins a 500 estem relativament bé, quan sabem que no és així."


La consellera ha demanat novament restringir la mobilitat amb Madrid. Principalment, que tothom que hi vulgui fer viatges familiars o per negoci valori si se'l pot estalviar.
 

Ayuso es fa enrere a última hora

Quan no feia ni 24 hores del pacte amb el Ministeri, el govern madrileny ha refusat que les restriccions s'hagin d'aplicar al conjunt de la ciutat. En un comunicat, ha argumentat que Madrid "és un conjunt de 21 districtes, dels quals 18 superen els 100.000 habitants".

El govern d'Isabel Díaz Ayuso ha exigit al Ministeri més criteris tècnics per ampliar les restriccions.

 

Ayuso refusa ara un pacte que ja deixava en paper mullat el tancament de Madrid

Una treballadora sanitària a l'exterior d'un centre d'atenció primària de Madrid (Reuters/Sergio Pérez)

 

A més, han demanat més explicacions tècniques sobre els criteris. "Es precisa conèixer la base científica i tècnica que avala el nou criteri dels 500 contagis per cada 100.000 habitants que proposa el Ministeri de Sanitat", han dit.

I han insistit que es tingui en compte "la capacitat d'elasticitat de llits d'hospitalització i de llocs d'UCI" de la Comunitat de Madrid, inclosa la construcció del nou hospital públic Infermera Isabel Zendal.

També han presumit de la capacitat diagnòstica de la Comunitat, "molt superior a la resta de comunitats autònomes" i afegeixen que, ara mateix, estarien "en disposició de fer un test a cada madrileny."


El tancament de la capital, paper mullat per les nombroses excepcions

Tot i l'enduriment de les mesures, la proposta que s'ha aprovat al Consell Interterritorial queda lluny de l'exigència de tancar la capital espanyola.

Un policia local de Madrid controlant la mobilitat al barri d'Orcasur (EFE)
Un policia local de Madrid controlant la mobilitat al barri d'Orcasur (EFE)

 

L'esborrany d'acord, al qual el 324.cat ha tingut accés, estableix tot un reguitzell de punts que clarifiquen el tipus de mesures que s'aplicaran als territoris amb més propagació de la Covid-19. Aquells en els quals les actuacions adoptades en el marc del Pla de Resposta Primerenca i altres protocols d'actuació no han obtingut els resultats esperats.

La restricció de la mobilitat entre municipis estipula gairebé una dotzena d'excepcions, que van des del compliment d'obligacions laborals fins a la renovació de documents oficials, passant pel retorn al lloc de residència habitual o la realització d'exàmens.

A més, estableix dos supòsits tan ambigus com "causes de força major" i "qualsevol altra activitat de natura anàloga degudament acreditada".
 

Molt per sobre la mitjana europea

L'última setmana, recorda el document, els contagis per coronavirus a Espanya han superat els 250 casos per 100.000 habitants, una xifra que supera les taxes proposades a la Unió Europea per a països en risc: 60 casos per cada 100.000 habitants.

Ara per ara hi ha 11 municipis de més de 100.000 habitants amb unes taxes d'incidència superiors als 500 casos per 100.000 habitants. Localitats la taxa mitjana de les quals és de 892 casos per 100.000 habitants en les dues setmanes que s'han tingut en compte. És una xifra que multiplica per tres la incidència espanyola.

En aquest document s'hi estableixen, a més, les següents mesures d'obligat compliment:

Limitació a sis del nombre de persones reunides que no convisquin juntes, com ja s'ha fet a Catalunya.

Suspensió de l'activitat de parcs infantils públics.

Restriccions sobre l'aforament màxim en centres religiosos, que no pot ser més d'un terç del total i sempre que es respecti una distància de mínim un metre i mig.

Aforament màxim de quinze persones en espais a l'aire lliure o de deu en espais tancats, independentment de si conviuen juntes. Una restricció que s'aplica també als enterraments.

Aforament reduït a la meitat a establiments, locals comercials i serveis oberts públic així com imposició de tancar a les 10 del vespre, amb algunes excepcions.

El mateix val per a establiments de restauració i hostaleria i de jocs i apostes, on, a més, s'haurà de guardar distàncies de metre i mig entre taules i agrupacions de taules.

En acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyament no reglat també caldrà reduir l'aforament a la meitat. I el mateix val per a instal·lacions esportives.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut