El Tarajal: arxiven per tercer cop la causa contra els 16 guàrdies civils acusats
La jutgessa entén que no pot obrir judici oral sobre aquest cas -en què van morir 15 migrants- si només ho demana l'acusació popular
Nou tomb en la tragèdia de la frontera d'El Tarajal, una de les pàgines més fosques sobre la immigració a l'estat espanyol. La jutgessa de Ceuta encarregada del cas ha decidit arxivar la causa contra els 16 guàrdies civils acusats dels presumptes delictes d'homicidi per imprudència greu i denegació d'auxili per la mort de 15 migrants, el febrer del 2014, quan intentaven arribar a la platja nedant.
La jutgessa d'instrucció número 6 de Ceuta s'ha basat en l'anomenada "doctrina Botín" per arxivar el cas. Ho va establir el Suprem en relació amb l'afer que implicava el llavors president del Banc Santander, Emílio Botín. Segons aquesta doctrina, en els processos tramitats com a procediment abreujat no es pot obrir judici oral a instàncies només de l'acusació popular quan la Fiscalia i els possibles perjudicats demanen l'arxivament.
Per tant, pel que fa a la tragèdia d'El Tarajal, la magistrada entén que no es pot obrir judici oral únicament amb la petició de l'acusació popular, que exerceixen diverses ONG. Aquestes organitzacions demanen entre 28 i 56 anys de presó per a cadascun dels guàrdies civils processats.
La interlocutòria de la jutgessa reconeix que "estem en presència d'indicis de delicte d'homicidi imprudent i d'indicis de delicte de denegació d'auxili", però afegeix que "fins ara no s'ha presentat cap acusació particular". En conseqüència, estima el recurs de la Fiscalia i decreta el sobreseïment provisional d'aquests delictes. Manté també l'arxivament provisional sobre els delictes de lesions i prevaricació administrativa.
Més de cinc anys de recorregut judicial
Els fets van passar el 6 de febrer del 2014, quan centenars de persones van intentar arribar nedant a territori espanyol. Quinze d'aquestes persones van morir ofegades a la platja d'El Tarajal, a Ceuta, mentre els guàrdies civils investigats disparaven bales de goma i pots de fum en direcció al mar per dissuadir-los.
Rescat d'un dels morts en la tragèdia d'El Tarajal (EFE)
El 15 d'octubre del 2015, el jutjat de Ceuta dictava el primer arxivament provisional de la causa. Va considerar que les "devolucions en calent" al Marroc eren una pràctica habitual i que, per tant, no es podia sancionar els agents implicats.
Però el 13 de gener del 2017 l'Audiència de Ceuta va admetre a tràmit els recursos de diferents ONG i ordenava reobrir la investigació. Un any després, aquesta mateixa audiència tornava a arxivar el cas.
L'episodi d'El Tarajal es tornava a reobrir l'agost del 2018 i un mes després la jutgessa d'instrucció número 6 de Ceuta processava 16 guàrdies civils pels presumptes delictes d'homicidi per imprudència greu i denegació d'auxili. I ara, per tercera vegada, la jutgessa torna a arxivar la causa i dona un termini de cinc dies a les parts implicades per poder recórrer.
Abascal: "Hem de construir un mur infranquejable"
Abascal imita Trump: "S'ha de construir un mur infranquejable entre Ceuta i el Marroc" (EFE/Reduan)
Des de l'extrema dreta espanyola es vol seguir l'exemple de Donald Trump. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha plantejat a Ceuta la possibilitat de construir un mur en la frontera que separa la ciutat nord-africana del Marroc per combatre la immigració irregular. Això sí, un mur, diu, sense que "ningú es faci mal" i que tingui el suport de l'exèrcit "si és necessari".
"Una nació sense fronteres no és una nació i una nació amb fronteres poroses, mal defensades i mal protegides tard o d'hora deixarà de ser-ho perquè les fronteres hi són per protegir la nostra seguretat, la nostra llibertat, la nostra prosperitat i la nostra identitat."
"Estem preocupats pel continu salt a la tanca i volem la construcció d'un mur infranquejable."
"L'exèrcit ha de defensar la frontera amb els mitjans materials i humans suficients, i amb els mitjans legals que calguin per no viure en la inseguretat jurídica que hi ha en aquests moments."