El TC admet a tràmit el recurs del govern espanyol contra part de la llei de pobresa energètica
El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol en funcions contra part de la llei de la pobresa energètica. D'aquesta manera, la llei catalana queda suspesa de manera cautelar.
La suspensió afecta diversos articles, com per exemple la política contra els desnonaments. Per tant, com que és un recurs presentat pel govern de l'Estat i s'ha admès a tràmit, de manera automàtica aquests articles de la llei catalana de pobresa energètica queden suspesos durant cinc mesos. Segons l'executiu espanyol, els articles impugnats topaven amb les competències de l'estat espanyol.
La resposta del govern
La resposta del govern a aquesta suspensió no s'ha fet esperar. La consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, ha afirmat que la llei que s'està preparant per superar els articles suspesos pel Tribunal Constitucional sobre emergència social no està encallada, sinó que "en els propers dies" se n'iniciarà la tramitació en forma de decret.
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté ha explicat que s'han produït sis reunions entre membres de l'executiu, entitats promotores, entitats municipals i el Consell de l'Advocacia de Catalunya i que s'han acostat posicions. Segons la consellera, ara s'ha d'analitzar el detall dels articles suspesos per poder començar la tramitació al Govern en projecte de decret i enviar al Parlament perquè es tramiti en lectura única.
El TC també suspèn cautelarment la propietat temporal en el Codi Civil català
A més de suspendre part de la llei de pobresa energètica, El TC també ha suspès cautelarment la reforma del Codi Civil català que preveu la propietat temporal, després d'admetre a tràmit un recurs del govern de Rajoy, igualment amb l'argument que la norma envaeix competències de l'Estat.
L'article 1 de la llei que modifica el Codi Civil de Catalunya defineix una modalitat de propietat a termini que atorga al seu titular el domini d'un bé durant un termini determinat, i al venciment, el domini es transmet al titular successiu. Segons l'executiu central, aquesta normativa catalana afecta les condicions bàsiques del dret de propietat que correspon regular a l'Estat, tal com recull l'article 149 de la Constitució.