El TC anul·la el vot telemàtic de Lluís Puig cinc dies abans de constituir-se la mesa del Parlament
No invalida els acords presos amb el seu vot, però estableix un precedent que afegeix incertesa als vots de Puig, Puigdemont i Wagensberg en l'arrencada de la legislatura
El Tribunal Constitucional ha anul·lat el vot telemàtic del diputat electe de Junts Lluís Puig a només cinc dies de la constitució de la mesa del Parlament.
El Constitucional dona la raó a un recurs d'empara que va presentar el PSC l'any passat, contra els acords de la mesa en relació amb el vot telemàtic, i considera que aquest va vulnerar els drets dels diputats que van recórrer.
Aquesta anul·lació no invalida cap dels acords adoptats pel ple del Parlament amb el vot de Puig, però estableix un precedent que ara s'haurà de tenir en compte.
Incertesa amb els vots de Puig, Puigdemont i Wagensberg
Sobretot perquè Puig ha tornat a ser elegit diputat en les últimes eleccions, igual que Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg, que estan en la mateixa situació, vivint a fora de Catalunya.
És una decisió que arriba a només pocs dies abans de la constitució de la mesa del Parlament, i en la que la mesa d'edat haurà de decidir què fa amb el vot d'aquests tres diputats.
Wagensberg està de baixa mèdica per llarga malaltia, una situació que li permetria votar a distància, però que en principi no serveix per resoldre els altres dos casos, el de Puig i el de Puigdemont.
Tot plegat afegeix incertesa a l'arrencada de la legislatura, i atorga un paper delicat a la mesa d'edat, en la que hi haurà un diputat de Junts, una diputada d'ERC i una de Vox.
Primer vot delegat, després telemàtic
En l'última legislatura el vot de Lluís Puig sempre es va comptabilitzar, en un primer moment per decisió de la llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs, a través de la delegació en un altre diputat de Junts per Catalunya.
El PSC va recórrer al TC, que li va donar la raó, i com a alternativa l'abril del 2023 la mesa va habilitar el vot telemàtic per internet, una fórmula que van proposar ERC i la CUP.
Era un vot que ell enviava per correu electrònic, i que no es reflectia al marcador, però que la presidenta, que llavors ja era Anna Erra, comptabilitzava i incloïa a l'acta de la sessió.
El PSC va recórrer també contra aquest sistema, i no ha estat fins aquest dimecres que el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat.