El TC anul·la la indemnització de 1.350 milions a les empreses promotores del Castor
El govern espanyol considera que la sentencia no posa en dubte l'abonament de la multa sinó la forma de tramitar-la que es va fer per reial decret
El Tribunal Constitucional ha estimat parcialment un recurs contra la indemnització a les empreses promotores del magatzem de gas Castor.
El Tribunal declara "inconstitucionals i nuls" els articles del decret del govern espanyol que establien una indemnització per la suspensió de l'activitat del magatzem després dels terratrèmols registrats a la zona, i carregar-la als consumidors durant 30 anys en els rebuts.
El recurs el van presentar el govern de la Generalitat i el PSC.
El Constitucional anul·la el pagament de la indemnització pel tancament de la planta Castor pic.twitter.com/zfn619d4wE
Albert Calatrava (@albertcalatrava) 22 de desembre de 2017
La indemnització era de 1.350,7 milions d'euros. La va fixar un decret llei de mesures del sistema gasista que el govern espanyol va aprovar el 2014. El Constitucional considera que no hi havia una "situació d'extraordinària i urgent necessitat" que justifiqués aprovar el decret llei.
La indemnització la va cobrar l'empresa Escal UGS, controlada pel grup ACS, propietat de Florentino Pérez, amb dos terços de les accions. Es va pagar el novembre de 2014, i es finança en la factura del gas dels pròxims 30 anys.
Alegria a la Plataforma en Defensa del Sènia
La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha rebut amb molta satisfacció la resolució del Tribunal Constitucional que consideren una "petita gran victòria". El portaveu de la plataforma, Evelio Montfort, exigeix al govern espanyol que aturi els recàrrecs que cobra Enagàs per pagar el Castor a Escal UGS a través de la factura del gas, així com que la sentència s'apliqui amb caràcter retroactiu, amb el retorn dels gairebé 300 milions d'euros que els consumidors han pagat els últims 3 anys.
El govern diu que s'anul·la només la forma del tràmit
Però, el govern espanyol considera que el TC no qüestiona la indemnització sinó com es va aprovar. Per tant considera que no es posa en dubte l'abonament dels 1.350 milions d'euros sinó la forma de tramitar-lo, segons asseguren fonts del ministeri d'Energia i Turisme
"En suma, no conclou en cap cas que s'hagués produït un pagament indegut al titular de l'emmagatzematge sinó que considera que n'hi hauria hagut prou amb què ala decisió s'hagués aprovat mitjançant el procediment legislatiu ordinari d'urgència en lloc del real decret-llei"
El TC qüestiona que el govern espanyol imposés el pagament de la indemnització de forma gairebé imminent, amb un sol pagament abans de 35 dies hàbils.
El tràmit va permetre l'executiu del PP evitar el tràmit parlamentari així com els mecanismes de control de la ciutadania i les institucions en el tràmit administratiu o la via contenciosa. Aquesta situació d'indefensió és el que tant el Govern, el Parlament com el PSOE li retreuen, en part, en els seus respectius recursos.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca