El TC avala sense unanimitat la reforma de la llei que li permet apartar polítics
El Tribunal Constitucional avala la reforma de la llei que va aprovar el PP per poder suspendre càrrecs polítics, però no ha aconseguit la unanimitat. Aquesta reforma afecta alts càrrecs o dirigents polítics que desobeeixin les resolucions del TC, com podria ser el cas de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
La redacció de la sentència ha estat difícil. La ponència va correspondre a la magistrada basca Adela Asua, que és la vicepresidenta del tribunal. Però Asua, considerada progressista, és del sector que opina que la reforma del PP per dotar el tribunal de més capacitat coercitiva i sancionadora és inconstitucional. Per això, va renunciar a redactar-ne la sentència, que va quedar en mans d'un magistrat clarament conservador, Pedro González Trevijano.
De tota manera, no es preveu que el tribunal utilitzi aquestes mesures de manera immediata. En el cas de Carme Forcadell, el tribunal va actuar abans de declarar constitucional la reforma, i va demanar a la Fiscalia que estudiés la presentació d'una querella, que ja va ser admesa a tràmit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Al costat d'Adela Asua, s'hi han situat els magistrats Juan Antonio Xiol i Fernando Valdés. Els recursos contra la reforma del PP, que ara ha estat declarada constitucional, els van presentar els governs català i basc.
Junqueras: "És la demostració més clara que l'Estat no és democràtic"
El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha assegurat que aquesta decisió del TC "és la demostració més clara que l'Estat espanyol està lluny de les bones pràctiques democràtiques". En declaracions a TV3, Junqueras ha alertat que s'acabi "considerant que la Constitució és un Codi Penal per aplicar contra polítics".
Abans d'aquesta decisió, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va qualificar d'"incongruent" que el Tribunal Constitucional espanyol acceptés la reforma que permet sancionar Carme Forcadell. Aquest dilluns, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va dir a "Els matins" de TV3 que aquesta seria una "notícia nefasta des d'una perspectiva democràtica". Munté ho considera una prova de la ingerència del govern del PP en la justícia: "Aquesta reforma es va fer pensant en Catalunya i en el president Mas. Amb el temps s'ha anat eixamplant el nombre de candidats que se'ls apliqui aquesta reforma. Sabem, perquè és un secret a veus, que això va incomodar el TC perquè s'ha vist utilitzat pel govern del PP."