El teatre català, protagonista al Festival d'Avinyó: d'Angélica Liddell a Joan Carreras
El pati d'honor del Palau dels Papes tornarà a ser el bressol del festival en la 78a edició, que es farà entre el 20 de juny i el 21 de juliol
L'escena catalana s'ha fet un lloc destacat a la 78a edició del Festival d'Avinyó, la mostra teatral amb més prestigi a Europa, l'aparador on totes les companyies volen ser.
Aquest certamen tria cada any el millor del circuit escènic europeu i no és casualitat que hagi escollit l'aclamada actriu, dramaturga i poeta figuerenca Angélica Liddell per inaugurar el Festival.
Després d'escenificar durant 6 hores el seu funeral en un espectacle, "Vudú", que va rebre una de les ovacions més llargues que es recorden al Festival Temporada Alta, ara n'escenificarà un altre, el del cineasta suec Ingmar Bergman.
El seu nou espectacle es titula "DÄMON. El funeral de Bergman" i Liddell promet convocar fantasmes, dimonis i somnis al majestuós Palau dels Papes, l'escenari més cobejat i exigent del Festival d'Avinyó.
Obrir aquest festival només està reservat als més grans. A Liddell ja la coneixen bé a Avinyó, on és una habitual a la programació. I ara fa tres anys també va ressonar amb força el nom de La Veronal, de Marcos Morau, la primera companyia catalana que trepitjava l'escenari principal d'Avinyó, on van estrenar "Sonoma".
El festival veurà per primer cop un muntatge íntegrament en català
En aquesta edició, el dramaturg i director portuguès Tiago Rodrigues, el primer artista no francès que dirigeix la mostra, també ha volgut portar a la programació oficial una producció catalana que ha estat molt aplaudida per públic i crítica, un espectacle que ja ha recollit un Premi Max i dos Premis Butaca.
És "Història d'un senglar", coproducció del Temporada Alta i el Grec. Aquest monòleg és tot un desafiament per a Joan Carreras, un actor que s'enfronta al difícil repte d'interpretar Ricard III, un dels personatges més malvats de Shakespeare.
Serà el primer muntatge íntegrament en català que es podrà veure a la secció oficial del Festival. Tota una fita per al teatre català i en català.
Meitat catalana, meitat francesa, la companyia Baró d'Evel, creada per Blai Mateu i Camille Decourtye, va tornar a principis de temporada al Teatre Lliure amb "Falaise", un espectacle multipremiat. I ara aterraran a Avinyó amb "Qui som", un nou espectacle on relliguen circ, dansa i poesia.
Maria Muñoz i Pep Ramis, de la companyia Mal Pelo, han col·laborat en la posada en escena i al seu espai de Celrà, L'Animal a l'Esquena, s'ha gestat un altre dels espectacles que es podrà veure a Avinyó. És "Juana ficción", l'últim muntatge de la coreògrafa madrilenya La Ribot, que donarà vida a Joana la Boja, en un espectacle que ha creat amb la complicitat del director d'orquestra Asier Puga.
Premi Nacional de Dansa, Lleó d'Or de la Biennal de Venècia, La Ribot acaba d'estrenar la seva primera incursió a la pantalla gran, com a actriu, a la pel·lícula francesa "Nuestro último baile".
I més ball, en aquest cas d'arrels flamenques i africanes. La coreògrafa afrodescendent establerta a Sevilla Yinka Esi Graves estrenarà "The disappearing act", una coproducció del Festival Grec amb el projecte d'arts escèniques Africa Moment, que vol visibilitzar artistes de la diàspora africana.
I per tancar aquesta edició amb accent català, una de les veuasses de la nostra escena musical, la cantant Sílvia Pérez Cruz, interpretarà a Avinyó el seu últim disc "Toda una vida, un día", un viatge musical, íntim i delicat, que posarà la cirereta a la programació.
El cinema català triomfa a Berlín, Canes i s'obre pas a Hollywood. I ara el teatre català també s'embarca cap a un festival d'alt prestigi, on es veu el bo i millor de l'escena internacional.
- ARXIVAT A:
- Teatre