Vista del pati de butaques del Teatre Zorrilla de Badalona (3Cat)

El teatre es reivindica en el seu dia mundial: "No només l'estimo, el defenso"

El sector es felicita pel rècord d'espectadors, però fa un crit d'alerta per la precarietat laboral que viu

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Vives Masdeu

Periodista de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

@martavivesm
Actualitzat

Avui es commemora el Dia Mundial del Teatre, una jornada per reivindicar les arts escèniques com a eina d'expressió artística i cultural, però que també vol posar el focus en la precarietat laboral que viu el sector. 

Instaurat per la UNESCO el 1961, el dia celebra la connexió entre els artistes, el públic i la comunitat internacional, a través d'un manifest traduït a més de 50 idiomes.

Sota el lema "El teatre no només l'estimo, el defenso" el sector teatral català crida a omplir les sales de tot el país.

En especial en un moment en què s'han aconseguit rècords d'espectadors, assolint gairebé 3 milions la temporada 2024 i un rècord també de recaptació.

 

Més enllà de les xifres, la precarietat

Són xifres per celebrar i més en un dia com aquest, però que també contrasten amb les que genera la inestabilitat laboral dels professionals del sector.

Àlex Casanovas, president de l'Associació de Professionals de la Interpretació i la Direcció de Catalunya, ha explicat a Catalunya Ràdio quin és el panorama:

"Poca gent sap que el 77% dels artistes ingressen menys de 12.000 euros anuals i que la meitat no supera els 3.000 euros. A més el 52% dels artistes han de tenir una segona feina i un 73% d'aquests han de fer tasques alienes a l'àmbit artístic per sobreviure"

Segons l'últim informe anual del CoNCA sobre l'estat de la cultura i les arts, tot i que el sector teatral ha aconseguit rècords d'espectadors i recaptació, els artistes continuen tenint inestabilitat laboral, en especial quan es tracta de les dones.

En concret, l'Informe Sociolaboral de la Fundació AISGE (2023-2024) les dones artistes guanyen un 40% menys que els homes i treballen menys dies a l'any.

Alèxia Pascual i Jordi Garreta, els protagonistes de l'últim Mar i Cel de Dagoll Dagom
La producció de "Mar i cel" del 2014 (Dagoll Dagom)

Reivindicant el teatre musical

El manifest, enguany, també posa el focus en el teatre musical com a motor del sector com ha assegurat Casanovas:

"Reivindiquem aquest any que el teatre musical es mereix un lloc important en les programacions dels teatre públics. No només és un gènere que genera centenars de llocs de treball especialitzats i que s'hi fan unes inversions milionàries en els pressupostos de les grans produccions, sinó que, a més, són una eina de transmissió de valors."

A Catalunya se celebra el Dia Mundial del Teatre amb diferents accions amb l'objectiu d'abordar els reptes i oportunitats actuals de la professió.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralFeminismeTeatre
Anar al contingut