Pati de butaques d'un teatre (iStock/poiremolle)
Pati de butaques d'un teatre (iStock/poiremolle)

El teatre que ve aquest 2025 a Barcelona: les obres més destacades

Versions de clàssics, reposicions de muntatges i textos de nova creació ompliran la cartellera teatral de grans títols el 2025

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Vives Masdeu

Periodista de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

@martavivesm
Actualitzat

Repassem alguns dels muntatges que seran notícia aquest any que encetem. Hi haurà de tot: versions de clàssics, reposicions, obres de nova creació i la recuperació de grans èxits internacionals de la dramatúrgia catalana.


Les propostes del Lliure

Comencem pel Teatre Lliure, on aquest mes de febrer arribarà la multipremiada "L'herència" de Mathew López, una obra dirigida per Josep Maria Mestres amb Carlos Cuevas i Albert Salazar encapçalant el repartiment.

Una reflexió sobre l'homosexualitat a Nova York vint anys després dels estralls de la sida. Està considerada per la crítica com l'obra nord-americana més important del segle.

"L'herència" planteja com és ser un jove gai a Nova York de la generació posterior a la crisi de la sida (Teatre Lliure)

Després de "Mare de sucre", Clàudia Cedó torna a convidar intèrprets amb discapacitat a pujar a l'escenari amb la història "Fantàstic Ramon", un al·legat a la diferència i a l'autenticitat.

La Calòrica acaba de reestrenar el seu èxit "Le congrés ne marche pas" al Poliorama i aquest 2025 estrenarà nou muntatge. Es titula "La brama del cérvol" i s'ambienta en un vell hotel de muntanya enmig del no-res.

Joan Carreras i Marta Marco protagonitzaran una nova versió de "Cor dels amants", la radiografia d'una parella (Teatre Lliure)

I a l'abril, el prestigiós director del Festival d'Avinyó, el portuguès Tiago Rodrigues, torna al seu primer text de l'any 2007, "Cor dels amants". Una història d'amor amb una parella de luxe: Marta Marco i Joan Carreras.

Un clàssic i un text contemporani al TNC

Al Teatre Nacional de Catalunya acabarem el mes de gener amb "L'aranya" d'Àngel Guimerà. Dirigida per Jordi Prat i Coll, està protagonitzada per Mima Riera i és un retrat d'una parella que afronta la incapacitat d'engendrar un fill.

També hi podrem veure l'últim text de Victoria Szpunberg, "La tercera fuga". Després de l'èxit de "L'imperatiu categòric", la dramaturga ara escriu sobre el desarrelament en aquesta història, protagonitzada per Clara Segura.


Textos inèdits, noves versions i algun experiment

Al Teatre Goya hi podreu veure al febrer "Un Déu salvatge", de Yasmina Reza, dirigida per Pere Arquillué. Laura Conejero, Ivan Benet, Laura Aubert i el mateix Arquillué componen el quartet interpretatiu d'aquesta caricatura de les contradiccions i debilitats humanes.

Torna "Un déu salvatge", una nova interpretació del clàssic de Yasmina Reza (Teatre Goya)

La Sala Beckett acollirà "Expulsió". El binomi Pau Miró a l'autoria i Toni Casares de director porten a escena la història de tres germans que han de decidir què volen fer amb la casa d'estiueig familiar, plena de records un any després que la mare morís i que el pare desaparegués al bosc.

Oriol Broggi es posa al davant d' "A Macbeth's Song", de William Shakespeare. L'última producció de La Perla 29 per representar aquesta versió diferent i esbojarrada del clàssic amb el grup musical The Tiger Lillies i tres actors a escena: Enric Cambray, Màrcia Cisteró i Andrew Tarbet.

Al Maldà, les Feliuettes tornen amb el seu "Amor a mort" i Dani Anglès presentarà "Quan la vaig conèixer", una fantasia amb la seva estimada Barbara Streisand de protagonista.

La sala Heartbreak Hotel acollirà l'obra de culte "Teoria King Kong", amb l'actriu Maria Pau Pigem encarnant Virgine Despentes.

I un dels títols més internacionals del teatre contemporani català, "El principi d'Arquímedes", de Josep Maria Miró, tornarà catorze anys després de la seva estrena en una proposta dirigida per Leonardo Granados, a l'Espai Texas. Serà al mes de febrer.

 

ARXIVAT A:
Teatre
Anar al contingut