El teatre que vindrà: una tria de les primeres estrenes de la temporada
- TEMA:
- Teatre
La venda anticipada de la nova producció de "Mar i cel" navega a tota vela i tot fa preveure que Dagoll Dagom, en el seu comiat com a companyia, reeditarà l'èxit del seu títol més icònic. Serà la reposició més sonada de la temporada. I aquest any n'hi ha moltes, com ens advertia Ibana Piñero en aquest article recent.
"Mar i cel", però, no serà l'únic musical de la cartellera teatral. Pel que fa a les estrenes absolutes, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha confiat l'inici del nou curs a un espectacle de nova creació titulat "Ànima": talent jove encapçalat per Oriol Burés, Víctor G. Casademunt i Gara Roda a la direcció artística, acompanyats en escena de noms com Paula Malia, Toni Viñals, Diana Roig o Bernat Mestre.
El text és de Blanca Bardagil i la música d'Adrià Bardosa. Una producció ambiciosa per a la Sala Gran que ens traslladarà als grans estudis nord-americans de la indústria de pel·lícules d'animació de final dels anys trenta del segle XX.
També en clau musical, farà parada al Poliorama de la Rambla la gira espanyola d'una producció d'Antonio Banderas i Emilio Aragón de "Godspell", una obra originalment dirigida per Stephen Schwartz i John-Michael Tebelak i consolidada com un dels clàssics del teatre musical dels anys 70.
Una obra que segueix el relat de diverses escenes bíbliques, fent un paral·lelisme de la passió de Jesús amb les passions que tenim en els nostres dies. Banderas i Aragón mantenen l'essència original però hi incorporen una mirada del segle XXI. Un repertori que compta amb joves talents com la catalana Laia Prats o la mallorquina Angy Fernández.
També el Teatre Tívoli del carrer Casp estrena una nova producció d'un musical icònic que, en una primera versió, ja es va poder veure fa anys a Barcelona. Parlem de "Priscilla, reina del desierto", les aventures de dues drags i una dona trans travessant el desert australià. Una història que bona part del públic deu recordar per la pel·lícula estrenada el 1994 (fa 30 anys!).
Al Teatre Lliure, doble estrena. La de Julio Manrique com a director d'una de les institucions teatrals de més prestigi i la del primer espectacle de la nova etapa, que ell també dirigirà: una nova versió del clàssic "La gavina", d'Anton Txékhov, amb Daniela Brown, Nil Cardoner, David Selvas, Cristina Genebat o David Verdaguer al repartiment.
L'obra posa en escena el conflicte artístic i romàntic entre els personatges, que tracta sentiments com el temor a la vellesa, la insatisfacció, la inestabilitat del procés creatiu o l'amor no correspost.
Després que l'any passat fessin un nou cim amb "Fitz Roy", el tàndem del dramaturg Jordi Galceran i el director Sergi Belbel estrenaran "Turisme rural" al Teatre Borràs, una comèdia de por, diuen, plena de girs de guió.
Amb Ivan Labanda i Mireia Portas com a protagonistes, acostumats a fer riure la platea i als ritmes endimoniats en escena. Anna Güell i Lluís Villanueva com a parella, juntament amb Joel Cojal en el paper del seu fill, interpretaran els propietaris d'una casa rural que acollirà la parella urbanita, animats a passar una nit romàntica en una casa rural. Una decisió que pot canviar el rumb de la seva relació i de les seves vides.
Juan Mayorga és dels homes de teatre espanyols més talentosos. El Teatre Romea obre el curs amb "La colección", que ell ha escrit i dirigit amb el reclam de José Sacristán i Ana Marzoa com la parella de col·leccionistes protagonista.
Durant anys, aquest vell matrimoni ha anat nodrint una col·lecció, que han prioritzat per sobre qualsevol altra cosa. Ara estan decidits a buscar un hereu per assegurar la supervivència del seu tresor. I també a fer-se preguntes sobre la supervivència d'un matrimoni de llarga durada.
A la Sala Beckett, Pau Roca dirigirà Mar Ulldemolins, Clàudia Benito i Victòria Pagès a "BioLògica", un text d'una autora per descobrir, Sílvia Navarro Perramon, a partir d'una pregunta inquietant: "De ser mare, te'n pots penedir?"
Les tres actrius interpretaran el paper de mare, tieta i àvia de l'Eloi. A través de la comèdia, ens faran reflexionar sobre els vincles familiars i la decisió de tenir fills actualment.
I al petit Maldà del carrer del Pi, sota la direcció de Júlia Cortina, preparen "Com cantar 'Sobreviviré' sense que m'exploti un pulmó", un títol divertit per a un tema que no ho és gens i que afecta una de les actrius protagonistes, Raquel Camón: una malaltia respiratòria minoritària, la sarcoïdosi pulmonar.
La malaltia canviarà la vida de la Moumna, que experimenta com tota la seva realitat es veu afectada per aquest diagnòstic. Un obra que ens farà identificar les pors, les preguntes i la solitud que es pot arribar a sentir quan ningú entén ni coneix el que s'està passant.
I a tot això, encara una estrena més. En aquest cas no parlem de cap espectacle sinó d'una sala que reneix. La Muntaner, tancada des del 2018, tornarà a obrir portes aquesta tardor com a Teatre Muntaner, encara sense data definitiva, consagrat bàsicament al teatre d'humor.
La nova gestió la duen les ànimes de l'espectacle d'improvisació "Corta el cable rojo!", que ha fet diferents temporades triomfals a Madrid i que també s'ha pogut veure, fent estades intermitents, al Teatre Apolo del Paral·lel barceloní.