El temporal porta milers de meduses i barquetes de Sant Pere a la Costa Brava
Se n'han vist de diferents varietats, algunes de molt urticants i d'altres que no ho són gairebé gens
L'aigua encara és freda, però els que aquests dies s'han atrevit a llançar-se al mar a la Costa Brava han hagut d'estar alerta a les meduses, que també han arribat a la sorra de les platges. Davant de l'Escala, a l'Alt Empordà, han aparegut centenars d'exemplars de medusa luminescent, la "Pelagia noctiluca". Aquesta espècie brilla a la foscor i és molt urticant.
De moment no s'hi actuarà perquè el més probable és que els corrents marins se les tornin a emportar.
Hi ha espècies que arriben a la primavera i no se'n van fins al novembre. Les altes temperatures ho faciliten, perquè acceleren el cicle vital. Els nutrients dels nuclis urbans també n'accentuen la presència.
En qualsevol cas, biòlegs com Josep Maria Gili recorden que les meduses són essencials per a les cadenes tròfiques marines.
Des de diferents punts de la Costa Brava han recollit imatges a les xarxes socials i n'hi ha de varietats diferents, habituals d'aquestes dates.
Davant la preocupació expressada per diversos ciutadans alertant que hi havia meduses perilloses a la platja de s'Abanell, Protecció Civil ha comprovat in situ que són de l'espècie 'Velella velella', poc urticant, i no pas 'Caravel·la portuguesa', que sí que és molt perillosa pic.twitter.com/LCgvTh4AWF
Ajuntament de Blanes (@Blanes_cat) April 11, 2024
I daprop encara més fascinants. Amb forma i funcionalitat de barco de vela. Aquesta es dels Liris a Tamariu de les primeres barades a la platja fa 15 dies pic.twitter.com/Fizgb3koLC
ManelCruz (@Manelcruzriera3) April 9, 2024
Les meduses han aparegut després del darrer temporal, com també una altra espècie: les barquetes de Sant Pere, un petit hidrozou, aquest sí inofensiu. Són espècies típiques d'aquestes dates, que es deixen veure quan arriba la primavera.
? Segur que les has vist a les platges del municipi aquests dies, són les famoses barquetes de Sant Pere (Velella Velella).
Ajuntament de Begur (@AjBegur) April 9, 2024
??No són meduses, són colònies de pòlips d'uns 7cm que suren a la superfície de les nostres costes. Són espècies urticants, però inofensives pels humans. pic.twitter.com/dLz1tBg373