Dues refugiades afganeses a Catalunya: "Els talibans són els mateixos que abans"
A Catalunya, les persones d'origen afganès que tenen familiars a Kabul o en altres ciutats es mostren molt preocupades per la situació que viu el país. La Shola i la Rohafza són dues d'elles
La Shola i la Rohafza van arribar fa anys a Catalunya com a demandants d'asil. Les seves famílies col·laboraven amb el govern afganès fins a l'entrada dels talibans i s'han vist obligades a fugir i a viure amagades.
Al cunyat de la Rohafza se'l van emportar els talibans fa tres dies i no saben on és. La seva germana està amagada amb les seves dues filles i també fa dies que no en tenen notícies. "No té telèfon perquè si en tingués la trobarien", explica preocupada des de Barcelona, tot i que recorda que no és l'únic cas.
Aquests dies la Rohafza no es pot desenganxar del telèfon intentant saber-ne alguna cosa.
"No hi ha manera, els talibans no canviaran mai, són els mateixos que abans. Estan esperant que surtin tots els estrangers que hi ha a l'Afganistan i aleshores començaran..."
La família de la Shola, també a l'Afganistan, està tancada a casa. No poden sortir perquè tenen molta por. Les seves germanes tenen molts mals records de la primera vegada que van arribar els talibans a l'Afganistan.
"Els talibans diuen que poden sortir, que no els faran res, però la gent no confia en els talibans, és molt difícil confiar en les paraules dels talibans. Ara mostren una altra cara, però tot i això no es pot confiar en ells, són els mateixos que abans."
Ara, com abans, ni elles ni les seves famílies no confien en les paraules dels talibans ni en el fet que respectin els drets humans, especialment en el cas de les dones i les nenes, que no poden sortir soles ni sense burca.
Tant la Shola com la Rohafza es mostren preocupades per la regressió de drets de les dones en tots els aspectes. Critiquen que els talibans consideren que les dones no poden pensar com els homes.
"Aquest temps que les dones estaven estudiant, que estaven construint la seva vida s'ha acabat d'un dia per l'altre i ara estan tancades a casa... Això és molt dur"
Totes dues es mostren preocupades per si hi una una regressió de drets i les nenes es veuen obligades a casar-se amb 12 o 13 anys. "Si un talibà entra a casa perquè la nena es casi amb ell, la família no pot fer res per impedir-ho", lamenta la Rohafza, que va viure un cas similar a la seva família.
Per això demanen al govern espanyol que acceleri els vols cap a països segurs i esperen que cap país ni les Nacions Unides reconegui ni accepti els talibans. Recorden que cada minut que passa l'Afganistan es converteix en un lloc més perillós.
- ARXIVAT A:
- Afganistan