El testimoni de metges jubilats i estudiants d'últims cursos que reforcen els hospitals
Un miler d'infermeres i metges jubilats fa poc i d'estudiants d'aquestes professions s'han incorporat en la campanya contra el coronavirus per enfortir la sanitat pública catalana
En alguns casos són contractacions, i en altres és voluntariat. Són joves infermeres encara per graduar que ja treballen a l'Hospital de Sant Pau. També metges i infermeres veterans ja retirats de les comarques gironines que, des de casa seva, fan feina assistencial i de gestió.
O estudiants de Medicina i residents que busquen solucions per reduir l'angoixa dels seus companys aïllats o dels pacients positius i els seus familiars. Tot plegat ho ha fet Salut per reforçar el sistema sanitari català, per les moltes baixes del personal.
Testimonis residents d'infermeria de l'Hospital de Sant Pau
Fa 8 dies que els han contractat com a residents d'infermeria. Tres dies de feina, un de descans. I el 65% dels hospitalitzats ara a Sant Pau tenen coronavirus.
La Núria Gamboa, infermera d'auxili sanitari a l'UCI de l'Hospital de Sant Pau, explica que en els quatre anys que porta de carrera mai s'havia imaginat començar a treballar així, amb una pandèmia. Diu que al principi anava a treballar amb molta por però això va passant i van amb molt de compte. "Els estudiants de 4t curs érem l'últim recurs, si s'ha arribat a això és perquè falten mans per ajudar", explica.
Igual que la Gina Rodríguez, infermera d'auxili sanitari a planta a l'Hospital de Sant Pau, que diu que d'una banda estan contentes de poder ajudar però de l'altra tenen por de contagiar-se. Acaben esgotades quan acaba la jornada: "Em dutxo a l'Hospital i a casa, i que em tiro al sofà perquè no puc amb el meu cos", explica.
El Josep Sacanell, infermer-tutor de l'UCI de l'Hospital de Sant Pau, creu que és una situació de risc molt important, amb una pressió molt gran, que els estudiants d'infermeria ho saben i ho noten. Diu que viuen amb molta tensió el fet de no tocar res o rentar-se les mans.
"Intento estar les set hores al meu lloc de treball, no sortir, només em trec la mascareta per beure aigua, això és esgotador", relata el Josep. Creu que aquesta situació "ens passarà factura i aquests horaris i el que estem vivint humanament ens costarà".
Testimonis de metges voluntaris jubilats
També estudiants de Medicina voluntaris volen ajudar i fan seguiment dels símptomes dels professionals sanitaris de Sant Pau que s'han aïllat a casa perquè han tingut contacte amb algun positiu.
Joan Juncosa, estudiant de 5è curs de Medicina de la UAB, explica que hi ha una sobrecàrrega de treball per a tothom, explica que la feina que fa ell abans la feia l'equip d'Epidemiologia de l'Hospital de Sant Pau, però està desbordat.
L'Andrea Khoudeir, metge resident R4 de l'Hospital Vall d'Hebron, coordina un equip de metges per evitar patiment i angoixa a les famílies de positius a la Vall d'Hebron.
Diu que la pandèmia ens està deixant moltes coses dolentes, retallant llibertats, vides però "també ens ha de deixar grans experiències d'organització, de gestió, de reestructuració i de com hem de prevenir una crisi". No creu que siguin herois o heroïnes, creu que estan fent la seva feina.
Testimonis de metges jubilats
Però, per aprendre d'aquesta experiència traumàtica, també cal la veterania, per corregir errors del passat. Una borsa creada pel Col·legi de Metges ha donat a 600 doctors jubilats l'oportunitat d'ajudar.
Com és el cas del Ramon Creus, metge de família retirat del CAP de Sarrià de Ter, que explica que per edat es volien mantenir en un segon terme.
Explica que no volien tenir relació directa amb les pacients de la Covid-19, però que treballar des de casa va ser una bona solució, trucant a les persones que van contactar amb l'app de la Covid-19.
S'ha repescat el Joaquim Serra, intensivista de la Vall d'Hebron, retirat fa un any i repescat per la utilitat de la seva buscadíssima especialitat. El que pretenen, diu, és alliberar de feina els seus companys. Això sí, allunyat dels positius per Covid-19.
"Tenim molts menys llits per a malalts que no tinguin la Covid-19, tot i que la demanda ha disminuït. Hem arraconat aquests malalts per intentar preservar-los de la infecció per Covid. Algun d'aquests malalts són severament immunodeprimits que correrien un risc molt gran si es contaminessin."
També són inspiradores la Joana, l'Anna i la Margarita, tres exsupervisores d'infermeria del Trueta que han creat el pla funcional i d'emergència de la regió sanitària.
Les coordina una doctora del CatSalut, aprofitant la seva experiència en UCIs, atenció primària i fins i tot en direcció.
La Margarita Puigvert és una infermera retirada, explica que els hi van demanar que coordinessin la gestió de llits de Girona, i és el que estan fent fins ara. Donen resposta a l'hospital que se li presenta la necessitat d'evacuar malalts. Ella diu que són professionals i ho seran sempre.
Aquestes són les mans novelles i les mans expertes en aquesta primera gran crisi sanitària del segle XXI. I totes sumen.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus