Catherine Silva, envoltada de mitjans, arribant a l'Audiència Provincial de la Corunya (Europa Press/M Dylan)

El testimoni d'una acusada per l'assassinat de Samuel Luiz: "Va ser una cacera, una animalada"

L'amiga de Samuel Luiz contradiu la versió de la imputada, a qui acusa d'evitar que socorregués la víctima: "Em va empènyer i em va dir que marxés"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Homofòbia

"Té raó, va ser una cacera, una animalada". Catherine Silva, una de les acusades per l'assassinat de Samuel Luiz a la Corunya, ha reconegut la brutalitat del crim en la seva declaració a l'Audiència Provincial. Silva, que en el moment dels fets era parella del principal investigat, Diego Montaña, l'ha incriminat i ha al·legat que ella va intentar aturar l'agressió.

Catherine Silva, que tenia 19 anys en el moment del crim, el juliol del 2021, ha explicat que Montaña havia begut i tenia una actitud molt agressiva, fet pel qual el van expulsar d'un pub. Un cop al carrer, i sempre segons la versió de l'acusada, Montaña va veure Samuel Luiz, que estaria fent una videotrucada. L'agressor va pensar que l'estava gravant amb el mòbil i es va dirigir a ell: "Deixa de gravar, a veure si et mataré, maricó!", va etzibar Diego Montaña a Samuel Luiz.

Silva ha prosseguit el relat explicant que va intentar aturar qui aleshores era el seu xicot. Li va dir que parés, que ningú l'estava gravant i que marxessin. A partir d'aquell moment, diu, Montaña es va abraonar sobre Luiz i li va començar a propinar cops de puny.

En aquest punt, Silva incrimina Alejandro Freire, de qui diu que va agafar la víctima pel coll i la va fer caure a terra. També ha acusat els dos menors que ja van ser jutjats i condemnats a tres anys i mig d'internament per aquest crim.

Silva, l'única dona d'entre els cinc acusats per aquest cas, s'enfronta a una pena de 25 anys de presó per assassinat amb traïdoria i acarnissament, i amb l'agreujant de discriminació per orientació sexual.

A banda dels dos menors ja jutjats, hi ha cinc persones acusades, tres de les quals --Diego Montaña, Alejandro Freire i Kaio Amaral Silva-- estan en presó provisional. La Fiscalia demana penes d'entre 22 i 27 anys de presó per als cinc acusats.

L'amiga de Samuel Luiz contradiu Silva i l'acusa de col·laborar

Després dels dos acusats, aquest divendres han declarat testimonis del cas a l'Audiència de la Corunya. Un d'ells, l'amiga que acompanyava Samuel Luiz la nit de l'agressió mortal. En el seu relat dels fets ha assegurat que l'acusada Catherine Silva va evitar que pogués defensar el seu amic. Explica que la va empènyer i la va tirar a terra mentre li deia: "Ves-te'n d'aquí, que no hi pintes res". En aquest sentit, ha desmentit l'aleshores parella de Diego Montaña, que sosté que amb aquesta frase intentava frenar el seu xicot.

L'amiga de Luiz també ha reiterat que tant Montaña com Silva es van referir a la víctima com a "maricó de merda" i el principal acusat també li va dir "Et mataré".

En la mateixa sessió del judici, també ha declarat el ciutadà senegalès que va protegir Samuel Luiz. Ha dit que el grup d'agressors els va perseguir "sense parar" i els envoltava a la vegada que els propinaven puntades de peu i cops de puny.

Ha afegit que, quan la víctima va caure, els agressors van marxar i tant ell com el seu amic també ho van fer instants després: "Nosaltres no érem legals, no teníem papers, i en aquell moment teníem molta por". "Si ens enganxa la policia aquí, s'ha acabat", recorda que va pensar en aquell moment.

 

Míguez reconeix que va mentir i culpa Montaña i Freire

A la sessió d'aquest dijous també ha declarat Alejandro Míguez, l'altre acusat que està en llibertat amb mesures cautelars. Míguez, que s'enfronta a 22 anys de presó, ha reconegut que va mentir quan va declarar com a testimoni: "No volia que això m'esquitxés", ha argumentat.

En la mateixa línia que Silva, Míguez també ha assenyalat només Diego Montaña i Alejandro Freire com a agressors dins del "tumult" que va acabar amb la vida de la víctima, a més a més dels dos menors ja condemnats. En la seva declaració, Míguez ha exculpat Kaio Amaral Silva, un altre dels acusats, de qui ha assegurat que també va intentar separar.

Els tres acusats en presó provisional declararan a mitjans del mes de novembre.

El cas de Samuel Luiz va desencadenar una onada de manifestacions, com la que va tenir lloc a la Corunya, ciutat on van passar els fets (EFE/Cabalar)

Un cas que va despertar una onada de protestes

El cas de l'assassinat de Samuel Luiz es remunta al 4 de juliol del 2021, quan un grup de persones van agredir mortalment el jove de 24 anys a l'avinguda de Buenos Aires de la Corunya, a Galícia.

Els presumptes agressors van ser identificats gràcies a les gravacions de la pallissa amb telèfons mòbils i de les càmeres de seguretat del voltant. Els testimonis del cas van dir que la motivació de la brutal pallissa havia sigut l'orientació sexual del jove.

El cas de l'assassinat de Samuel Luiz va despertar una onada de protestes a tot l'estat espanyol contra el repunt de les agressions LGTBI-fòbiques.

 

ARXIVAT A:
Judicial LGTBIQ+ Homofòbia Galícia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut