La partida, aquest dimarts, s'ha jugat en múltiples fronts

El tetris de la investidura: Junts relaxa el discurs contra el PSOE i ERC es manté prudent

Els gestos dels socialistes amb el català han rebut l'agraïment de Puigdemont, mentre que el govern considera que l'executiu espanyol ha incomplert la seva paraula

Enllaç a altres textos de l'autor

Ferran Vila Cabanas

Enviat especial del 324.cat als Estats Units

@ferranvila
Actualitzat

El paper protagonista del català en la política espanyola i europea aquest dimarts ha dibuixat un paisatge polític poc habitual els últims anys.

Mentre que l'estrena del català al Congrés i el debat iniciat a Europa semblen haver deixat un bon regust de boca a Junts, ERC i el govern català han optat aquesta vegada per apujar el to i exigir més passos al govern espanyol.

Un paper que contrasta, encara que potser només sigui per un dia, amb la dinàmica de l'última legislatura espanyola, amb els republicans com a socis preferents del PSOE i els de Junts descartats --o autodescartats-- per a gairebé qualsevol negociació.

Aquesta vegada, i ho han demostrat públicament, els dirigents de Junts han quedat raonablement satisfets del paper que ha tingut Espanya en la defensa que el català sigui una llengua oficial a Europa, i també per l'entrada del català al Congrés.


Gest d'Albares

La tramitació d'aquesta oficialitat va començar precisament per la negociació entre aquest partit i el PSOE per la votació de la presidència del Congrés, i havia trontollat les darreres hores davant les reticències d'alguns estats membres de la Unió.

Finalment, la manca d'unanimitat dels 27 estats membres ha impedit tancar el debat aquest dilluns, però el govern espanyol ha fet un nou gest sorprenent i que no sortia en el guió.

El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha proposat que primer s'aprovi l'oficialitat del català i que es deixi per a més endavant el basc i el gallec, una idea que ja ha provocat el rebuig del PNB i el BNG. A més, el govern espanyol s'ha mostrat disposat a assumir el cost que tindrien les traduccions.


Agraïment de Junts

La idea que el català passi al davant ha satisfet Junts, fins al punt que Carles Puigdemont ha celebrat públicament el paper del ministre Albares, a qui ha agraït "l'interès per conèixer i per defensar els arguments que avalen la nostra petició".

Hi ha afegit, això sí, que el pas "no és suficient, i l'estat espanyol ho sap". "Sap que té feina pendent i que l'ha de fer amb diligència i sense perdre el temps, perquè l'oportunitat és ara", ha destacat.

Les paraules de l'expresident de la Generalitat van en la mateixa línia del que ha dit la portaveu de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, que ha reconegut "l'esforç que ha fet" el ministre Albares i també la "valentia" de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en el primer dia en què es podia parlar català sense censures a la cambra.

Nogueras considera que la desconfiança de Junts amb els partits espanyols és la que ha aconseguit avenços (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Nogueras ha reivindicat que la "desconfiança de Junts cap als partits espanyols" és la que "ha portat a desbloquejar en poques setmanes el que semblava impossible". "Aquest és el camí", ha afegit.


Recels del Govern i ERC

Les declaracions de Junts contrasten amb la duresa que ha mostrat la Generalitat a l'hora de valorar el que ha passat al Consell d'Afers Generals de la UE.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha remarcat que "no n'hi ha prou" i que "és obvi que no s'han aconseguit els resultats esperats".

"El govern espanyol no només ha incomplert la seva paraula, els seus compromisos, sinó que ha fallat a més de 10 milions de ciutadans europeus", afegia Plaja.

El govern ha posat deures al govern espanyol i no es refia de la seva defensa del català a Europa (ACN/Bernat Vilaró)

Com Plaja, la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dimarts que des del partit no donaran "les gràcies per avançat al PSOE" i exigerixen "que espavili", en una clara referència a l'expressió repetida per Junts les darreres setmanes: cal "cobrar els compromisos per avançat".

La dirigent republicana ha afegit que el govern espanyol ha de poder fer "molt més", i que té les eines, els recursos i els contactes per defensar l'ús de la llengua catalana a Europa i "ho hauria pogut fer abans".

Pel que fa al front del Congrés, els republicans sí que s'han mostrat satisfets perquè ja s'hi pot parlar català. De fet, el president del partit, Oriol Junqueras, ha assistit a la cambra per remarcar la rellevància d'aquest canvi.

Junqueras ha anat a Madrid, a les portes del Congrés, per valorar el pas que s'ha fet a la cambra baixa (Eduardo Parra/Europa Press)

Optimisme del PSOE i negociacions per separat

Malgrat tot, tant ERC com Junts estan convençuts que el gir en la qüestió del català no és tant per la convicció dels socialistes com per la necessitat que tenen d'investir Pedro Sánchez.

Escoltades les reaccions d'uns i altres, des del PSOE fan un balanç positiu del que ha passat aquest dimarts, que consideren que aplana el camí per convèncer Junts, i es mostren optimistes que la investidura tirarà endavant.

Des de Nova York, el president del govern espanyol en funcions també s'ha mostrat optimista. Així ho ha expressat durant una conversa informal amb els periodistes en què ha evitat parlar de concrecions, també sobre una possible amnistia, i ha assegurat que parlarà "clar i en públic" quan sigui el seu torn, després de la probable investidura fallida de Feijóo.

Sánchez ha afegit que Yolanda Díaz està "ajudant" en les converses i, sobre les veus discrepants dins el PSOE com ara la de Felipe González, ha remarcat que la decisió final sobre els acords a què es pugui arribar la prendrà la militància del partit.

Tot plegat enmig d'unes negociacions en què cadascú intenta lluir els seus èxits i en què, segons ERC, la coordinació entre els dos partits independentistes està sent complicada, cosa que atribueixen a una voluntat de Junts de lliurar la batalla per separat.

ARXIVAT A:
ERCCatalà JuntsPSOE
Anar al contingut