El teu salari, a prova: calcula si cobres més o menys que la gent com tu
- TEMA:
- Economia de butxaca
El brot d'inflació postpandèmia va tocar de ple el poder adquisitiu, de manera que els increments salarials pactats via conveni amb prou feines han pogut compensar-ho. L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha publicat aquest dijous les dades de salaris bruts dividits per deu trams, sexe i nivell d'estudis, i això permet afinar molt més per copsar qui ha sortit guanyant o perdent a l'hora d'arribar a final de mes.
L'any 2022, l'últim amb dades disponibles, el salari brut anual mitjà a Catalunya era de 28.774 euros: en el cas dels homes, 31.878 euros, i les dones, un 19% menys, 25.659 euros.
Amb aquesta calculadora interactiva pots comprovar si cobres més o menys que els catalans i catalanes amb el teu nivell d'estudis, formació i edat. Introdueix les dades i a continuació obtindràs els resultats. Les dades provenen de l'Enquesta d'Estructural Salarial de l'INE que ha publicat l'Idescat.
Un cop més, la bretxa salarial persisteix. Amb el mateix nivell d'estudis i edat, els homes cobren més que les dones. La menor diferència, de 1.177 euros bruts l'any, la trobem en els graduats universitaris de menys de 24 anys.
En canvi, els homes de més de 55 anys amb estudis d'FP cobren 11.633 euros més que les dones de la seva edat i nivell formatiu.
A Catalunya, el salari medià de és de 24.772 euros. En l'àmbit de l'estadística, el salari medià és el que divideix la distribució salarial (d'una empresa o d'un país, per exemple) en dos grups amb el mateix nombre de treballadors, de manera que el 50% guanyen menys d'aquesta quantitat i l'altre 50% tenen un salari superior.
Evolució del salari brut anual i l'efecte de la inflació
L'estadística de l'Idescat, a més a més, permet comparar deu trams (decils) de salaris bruts de l'any 2022 amb els anys anteriors a la pandèmia. I en aquest sentit, la gran majoria de sous van perdre poder adquisitiu.
Només el tram més baix va pujar clarament per damunt de la inflació: va registrar un increment del 22%, comparat amb una inflació entre el 2018 i el 2022 del 14,6%.
Ara bé, això tampoc hauria servit per mantenir el poder adquisitiu, perquè les rendes baixes dediquen bona part dels seus ingressos a alimentació bàsica i subministraments de la llar (llum, gas i aigua), i en el cas dels aliments i begudes l'IPC acumulat en aquest període va ser del 26%, mentre que en serveis de la llar va superar el 15%.
La resta de trams de salari van acumular increments similars, entre el 12% i el 13%, també per sota de la inflació mitjana a Catalunya durant aquest període. La comparativa seria pitjor encara si es tingués en compte la inflació del 2023, el pic de la crisi energètica i dels preus dels aliments.
Tot i que la bretxa salarial es manté, des del 2018 fins passada la pandèmia va reduir-se. Els salaris de les dones van pujar més, en pràcticament tots els trams d'ingressos bruts, excepte el més baix. En la resta, van registrar millores salarials d'entre el 14% i el 20%, uns números superiors a l'increment de salaris dels homes.
En tots els casos, els salaris més alts són els que menys van millorar, però la pèrdua de poder adquisitiu és relativa, perquè les rendes més altes dediquen una proporció menor dels seus ingressos a alimentació i subministraments de la llar, els dos capítols de l'IPC que més es van disparar.
L'estadística permet també copsar les diferències segons el nivell de formació. L'any 2022, el salari mitjà anual dels treballadors amb estudis universitaris va arribar als 40.200 euros, el doble que els treballadors sense estudis o bé educació primària (19.968 euros). Els salaris més alts són els dels homes de més de 55 anys, amb un sou mitjà de 52.700 euros bruts, segons l'Idescat.