El cas sobre la immunitat de Puigdemont queda vist per a sentència al TGUE

L'advocat del Parlament Europeu defensa que Puigdemont, Comín i Ponsatí van accedir a l'escó d'eurodiputats "probablement de forma il·legal"

RedaccióActualitzat

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ja ha començat a estudiar la immunitat de l'expresident Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

La vista a Luxemburg que va arrencar aquest dijous i ha acabat aquest divendres a la tarda marcarà el futur dels tres eurodiputats de Junts. Els magistrats han començat a estudiar la qüestió clau de la seva batalla judicial, la immunitat que els protegeix davant de qualsevol acció del Suprem espanyol, que els vol extradir per jutjar-los a Espanya.

La segona sessió, aquest divendres, ha estat la vista clau on s'ha analitzat si se'ls ha de mantenir, o no, la protecció provisional que tenen per ara, fins que es resolgui la batalla judicial.

La qüestió ha quedat vista per a sentència, però no s'espera cap decisió final fins d'aquí a uns mesos.

De moment, ha transcendit que l'advocat del Parlament Europeu, Norbert Lorenz, ha defensat a la sala que Puigdemont, Comín i Ponsatí van accedir a l'escó d'eurodiputats "probablement de forma il·legal"

El Tribunal General de la Unió Europea s'encarrega d'estudiar la immunitat dels tres eurodiputats (ACN/Albert Cadanet)


Boye denuncia que se'ls posés en perill la immunitat

L'advocat Gonzalo Boye ha preparat el terreny per convèncer el tribunal que, a cap dels tres, no se'ls hauria hagut de posar mai la immunitat en perill.

I això va passar només de començar la legislatura al Parlament Europeu, quan el president de l'Eurocambra no va tramitar un recurs d'empara per garantir-los aquesta protecció parlamentària.

Per la defensa, això va permetre a Llarena presentar les euroordres i, com a conseqüència, la detenció de Puigdemont a l'Alguer.

L'advocat Gonzalo Boye ha intentat fer veure al tribunal que aquella decisió (o no decisió) del president del Parlament ha tingut efectes jurídics en els eurodiputats de Junts.

Però no li ha estat fàcil. La vista ha estat llarga, de tres hores i mitja. La jutge que presidia el tribunal, format per cinc magistrats, ha volgut tenir molt clars els arguments de cada part i ha fet moltes preguntes.

Boye ha volgut fer notar que l'Advocacia de l'Estat pretenia confondre-la i ha fet llegir documents originals en castellà a la presidenta del tribunal, una magistrada xipriota.

L'advocat Gonzalo Boye s'encarrega de la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí (ACN/Albert Cadanet)

Els arguments de l'Advocacia General de l'Estat i els del Parlament Europeu han anat en la mateixa direcció, defensant l'actuació de l'expresident de l'Eurocambra David Sassoli i rebutjant els punts que ha plantejat Boye.

Si la primera sessió s'ha embolicat més del que s'esperava, aquest divendres també ha estat intens, perquè s'afrontava la validesa de la votació del Parlament que els va retirar la immunitat.

Boye considera que el Parlament Europeu ha fet un tracte vexatori a Puigdemont, Comín i Ponsatí. També ha defensat que necessiten el blindatge de la immunitat perquè creu que hi ha persecució política. En aquest sentit, sobre l'eliminació de la sedició, ha preguntat quants països han canviat el Codi Penal per aconseguir una extradició. 

Els magistrats han fet moltes preguntes sobre la manca d'imparcialitat que denuncia Boye. L'advocat sosté que tot el procediment de retirada de la immunitat el va liderar un eurodiputat de Ciutadans. Els jutges entenen que un eurodiputat sempre tindrà opinió, però que es tracta d'estudiar els límits. I aquesta serà una qüestió clau en la sentència, que es podria saber d'aquí uns tres mesos.

ARXIVAT A:
JudicialParlament EuropeuCarles PuigdemontClara PonsatíToni Comín
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut