Pequin

El tigre siberià, en perill d'extinció a la Xina

A la Xina es protegeix la vintena de tigres siberians que viuen en llibertat, però en fa alcohol d'"os de tigre" dels 5.000 que viuen en captivitat

RedaccióActualitzat

A la Xina, queden molt pocs exemplars de tigre siberià en llibertat. Per intentar revertir la situació, el govern xinès ha creat àmplies zones per protegir-los i, de passada, ha enfortit les penes contra els que practiquen la caça furtiva. L'altra cara de la moneda, però, és el negoci que hi ha darrere del tigre que viu en captivitat.

La reserva de la Serra de Laoye, a la Xina, de mica en mica ha vist com s'incrementava la fauna salvatge: cérvols, porcs senglars... I si hi ha animals salvatges, els tigres poden alimentar-se.

En aquesta reserva tan gran com una comarca catalana mitjana, hi ha tres exemplars de tigre siberià. Tres exemplars pot semblar poc, però aquí ho consideren tot un èxit perquè es tracta d'animal en perill d'extinció. A la Xina només n'hi ha una vintena en estat salvatge.

Tigre en captivitat

Però aquest esforç de les autoritats xineses per la conservació d'aquesta espècie de tigre conviu amb una realitat controvertida: la del tigre en captivitat. A la Xina n'hi ha uns 5.000.

Al Parc del Tigre Siberià de la ciutat d'Harbin, els grups de turistes poden veure de prop com els tigres que hi viuen en captivitat s'alimenten d'ànecs i gallines vives. Els hi porten els criadors.

En aquest espai ja engolit pel creixement urbà, els tigres mengen desenes de preses cada dia. És una demostració necessària per veure'ls de prop, perquè, al capdavall, l'entrada que han pagat garanteix la viabilitat econòmica del parc.

I si l'entreteniment condiciona la conservació, encara és més polèmica l'altra font d'ingressos del parc: l'alcohol d'os de tigre. Una ampolla d'aquest licor val uns 200 euros. Un producte fet al parc, només amb ossos de tigres morts en captivitat.

La Xina va firmar la Convenció Internacional d'Espècies Protegides i que, en teoria, prohibeix pràctiques com aquesta, perquè confonen el públic, estimulen la demanda i, de retruc, la caça il·legal de tigres a tot el món.

Curiosament, asseguren que disposen de certificats per vendre'l, i que, de fet, és una de les seves principals fonts d'ingressos, necessàries per a la conservació d'aquests animals.

Amb centenars d'exemplars nascuts aquí, al parc d'Harbin estan orgullosos del seu historial.

El cap de conservació del Parc del Tigre Siberià de la ciutat d'Harbin fins i tot afirma que ells volen que els tigres recuperin, amb entrenament, la seva capacitat de sobreviure en estat salvatge i crear les condicions per a una futura reintroducció, que admet encara queda molt lluny.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut