San Fernando de Henares

Els guàrdies civils d'Altsasu diuen que van "témer per la seva vida"

Tant el tinent com el sergent dubten que l'agressió fos espontània

RedaccióActualitzat

Els guàrdies civils presumptament agredits per vuit joves en un bar d'Altsasu, a Navarra, declaren aquest dimarts en el judici que s'està fent a l'Audiència Nacional, que jutja els nois per terrorisme. Els dos agents han afirmat que, enmig de la baralla, van témer per les seves vides.

Durant el seu testimoni, que s'ha allargat tres hores, el tinent ha negat que ell o els seus amics fessin res per provocar l'agressió i ha identificat 4 dels acusats com a responsables dels cops: Jokin Unamuno, Ohian Arnanz, Adur Ramírez i Jon Ander Cob. El guàrdia civil ha afirmat que va témer per la seva vida i que, en aquell bar, tothom sabia que era guàrdia civil.  

"Des  que Jokin s'encara amb mi començo a rebre cops immediatament des de l'esquena, per les cames, per l'esquena i pel cap."

Davant el tribunal ha explicat que diverses persones els van acorralar i que fora, on va continuar l'agressió, hi havia gent esperant. És per això que dubta que fos espontània.

"Que ja estiguessin allà preparats per esperar que sortíssim i que hi hagués tanta gent que participés en el linxament... això dubto molt que pogués ser espontani, sinó que hi va haver alguna preparació prèvia d'alguna manera, almenys d'avisar-se."

El tinent va patir contusions i una fractura al turmell. Només recorda la seva nòvia intentant protegir-lo. 

"Només la recordo a ella demanant que, sisplau, paressin, que paressin, que paressin...  i jo rebent els cops. Però no hi havia ningú que jo conegués o no que m'ajudés."

Com a conseqüència de l'agressió, ha dit, va haver de sotmetre's a una operació de turmell. Segons el tinent, la recuperació es va allargar vuit mesos que van ser un "calvari etern" en què va haver d'abandonar el seu lloc a Altsasu.

 


Per la seva banda, el sergent que va denunciar els fets també ha explicat l'existència d'una clima "enrarit" a la localitat navarresa contra la presència de la Guàrdia Civil i que van patir diverses accions d'assetjament i intimidació per part del moviment anomenat Fora d'Aquí.    

"Estic acostumat a situacions violentes, d'estrès, per la meva feina, però aquesta situació no l'he viscut mai. Vaig témer per la meva vida perquè estàvem en inferioritat i aquella sensació d'odi i de rancúnia que em tenien per ser guàrdia civil no l'havia vist mai."

 

El sergent, que feia només 20 dies que era Altsasu quan hi va haver la baralla, ha coincidit a assenyalar Jokin Unamuno com la persona que va començar a increpar-los.

Sobre l'única dona acusada, Ainara Urquijo, el sergent ha afirmat que no va veure que pegués a ningú, però sí que va fer "agressions verbals" a la parella de l'agent.

La parella del tinent, que és d'Altsasu, ha explicat com va intentar protegir-lo, i des d'aquell dia ha hagut de marxar del poble:

"Ell sagnava i la gent li continuava pegant. Coces al cap, al cos. Jo, des d'aquell dia, vaig perdre la meva vida. Vaig perdre la meva llar."

La noia ha assegurat que va arribar a pensar en el suïcidi com a única sortida.

Per la seva part, la parella del sergent ha explicat que encara viuen al poble i que estan sotmesos "a un judici de valor en què et sents l'agressora en comptes de la víctima."

El relat dels guàrdies civils és totalment contradictori amb les explicacions que van donar aquest dilluns els vuit acusats, que s'enfronten a penes d'entre 50 i 62 anys i mig de presó per delictes de terrorisme. Els joves en tot moment van negar cap motivació ideologica i van reduir-ho tot a una baralla de bar a altes hores de la matinada i amb alcohol pel mig.

Notícia relacionada: L'origen del cas Altsasu, els advocats ho analitzen

 

 

Manifestació en defensa dels guàrdies civils

Dissabte milers de persones es van manifestar a Pamplona per demanar proporcionalitat en la sentència i la retirada del delicte de terrorisme, que consideren abusiu. Aquest dimarts hi ha hagut una concentració en defensa dels guàrdies civils i per demanar els fets no es considerin com una agressió qualsevol. Hi han participat unes 2.500 persones, segons la delegació del govern espanyol a Navarra.
 


Després dels testimonis del guàrdies civils i les seves parelles, ara en el judici serà el torn de les proves pericials i d'una cinquantena de testimonis.

El judici està previst que duri uns quants dies i el tribunal haurà de decidir al final si veu delictes de lesions amb finalitat terrorista, com creu la fiscalia.

ARXIVAT A:
AltsasuTerrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut