El topall en el preu del gas es notarà realment en la factura de la llum?

El vist-i-plau de la Comissió Europea per posar límits al preu del gas pot arribar d'aquí unes quatre setmanes, i això pot fer que els consumidors notin al maig una rebaixa en la factura, però no tan gran com esperen

Jordi MartínezActualitzat

El govern espanyol posarà un topall als preus del gas després de l'acord aconseguit al Consell Europeu. La condició d'illa energètica de la península Ibèrica, és a dir, territori amb poca interconnexió amb el continent, ha estat la clau que ho permetrà.

Però alguns experts demanen que ningú esperi caigudes dràstiques en la factura de la llum perquè la mesura arribarà en una època de baixa demanda de gas, finals d'abril i principis de maig. I també sospiten que probablement l'estalvi d'avui serà un deute per a demà.

Així ho creu Pep Salas, enginyer i expert en energies: "L'efectivitat de la mesura la veuríem si això es perllongués un any i arribés l'hivern que ve. No ho pagarem amb la factura però sí amb una nova fiscalitat o un nou dèficit de tarifa". 

Salas subratlla que estem vivint una etapa de moltes corbes, de turbulències, que és una etapa de transició, però alhora demana "posar els llums llargs. Hem de pensar en l'horitzó del 2030, quan tindrem un mercat amb un 70% d'energies renovables, cosa que farà que tinguem hores de llum amb preus molt baixos o negatius".

D'altra banda, en declaracions a "El suplement" de Catalunya Ràdio, el doctor en Física i investigador del CSIC Antonio Turiel calcula que al maig el rebut de la llum podria abaratir-se fins a la meitat de l'actual, però això anirà en funció del topall que finalment es posi al preu del gas.

"Si li deixen fer (al govern espanyol) el que pretén, podria reduir-se pràcticament a la meitat. Jo crec que aquest és l'objectiu, però una altra cosa és que surti bé. La idea és intentar tornar als 20-25 cèntims d'euro/KWH."

Una idea que també ha expressat al programa Preguntes Freqüents, de TV3:

 

El GNL, una solució d'emergència

El gas també ha estat protagonista els últims dies després que Brussel·les ha decidit dependre cada cop menys del subministrament des de Rússia. Els Estats Units augmentaran gairebé un 70% l'exportació de gas natural liquat per subministrar-ne més a Europa, després de l'acord d'aquesta setmana. De tota manera, només suposarà la substitució del 10% que Europa importa de Rússia.

Un terç de les plantes de regasificació europees són a l'Estat espanyol, sis en total. La més antiga i més gran és al port de Barcelona.

Per a Salas, "la regasificadora de Barcelona ens assegura l'abastiment de l'economia catalana, que no és poc, i al mateix temps la d'una part de l'Estat. Està capacitada per acollir vaixells metaners molt grans".

Gasoducte frustrat al nord  

El problema arriba a l'hora d'exportar el gas des de Catalunya, per la falta d'interconnexió amb França. El projecte MidCat, de moment, no avança per l'aposta francesa per l'energia nuclear.

De tota manera, Salas apunta que Europa està estudiant diverses interconnexions entre l'estat i Itàlia, per exemple. Segons ell, la nova infraestructura "no serviria només per al gas fòssil, sinó per tenir més endavant unes canonades per enviar gas renovable primer i hidrogen després".

 

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut