El tot o res de Sánchez: per què ha decidit per sorpresa avançar les eleccions?

Busca frenar l'erosió de la coalició de govern, capitalitzar la presidència de la UE en campanya i aprofitar el desgast del PP si pacta amb Vox ajuntaments i autonomies
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Eleccions Generals 2023 - 23J

"Com a president del govern i també com a secretari general del PSOE assumeixo en primera persona els resultats."

Amb aquesta frase, barrejant la seva condició de líder del partit i alhora del govern espanyol, ha justificat aquest dilluns Pedro Sánchez l'avançament de les eleccions generals al Congrés i al Senat.

Ho ha fet per sorpresa i amb un calendari inèdit que per primera vegada situa enmig de les vacances d'estiu tant les eleccions, el 23 de juliol, com la constitució de les dues cambres, a mitjans d'agost.

Ha estat una reacció immediata, menys de 12 hores després de la derrota del seu partit a les eleccions municipals i autonòmiques del 28M, i presa sense explicar-la abans a les cúpules tant del govern com del partit.


Sánchez ha donat la raó al PP

És una decisió que dona la raó al PP i als altres que havien assegurat que les eleccions del 28M eren una mena de primàries de cara a les generals, cosa que Sánchez ha admès sense embuts en l'anunci:

"Encara que les votacions d'ahir tenien un abast municipal i autonòmic, el sentit del vot trasllada un missatge que va més enllà, i per això crec necessari donar una resposta i sotmetre el nostre mandat democràtic a la voluntat popular."

Pedro Sánchez fent l'anunci de l'avançament electoral

Segons fonts del PSOE és una decisió valenta que permetrà desactivar una campanya de sis mesos en què els partits de la coalició al govern espanyol podrien perdre encara més intenció de vot.


Frenar l'erosió de la coalició de govern

Sobretot després de les polèmiques i picabaralles entorn algunes de les últimes reformes legislatives, que han sabut capitalitzar els partits de dretes per erosionar-los.

També amb uns barons territorials descontents amb tot això i també perquè, en molts casos, els resultats els faran perdre els governs que han encapçalat els últims anys.

En aquest sentit, les fonts del PSOE també han assegurat que, malgrat el poc marge per fer-les que deixa el calendari electoral, el seu líder es presentarà a unes primàries per validar el seu lideratge.


Ha avançat 5 mesos les eleccions legislatives

Les eleccions s'haurien d'haver celebrat a finals d'any, quan es complissin els quatre anys de les anteriors, celebrades el 10 de novembre del 2019, però Sánchez ha fet ús de les prerrogatives per avançar-les.

La decisió de Sánchez l'ha provocada principalment el color blau del PP que domina ara al mapa polític d'Espanya, amb 28 províncies en què ha guanyat aquest partit, per 15 que ho ha fet el PSOE.

També pel gràfic que mostra que els populars han aconseguit el 31,5% dels sufragis per 28,1% els socialistes, una diferència de 3,5 punts.

Això malgrat que l'últim baròmetre del CIS fa només dues setmanes va pronosticar que el PSOE tornaria a guanyar el PP i que Sumar quedaria per davant del partit d'extrema dreta Vox.


Aprofitar la presidència semestral de la UE

Avançar-les li pot permetre frenar aquesta tendència, i també capitalitzar l'arrencada de la presidència semestral d'Espanya a la Unió Europea, que serà precisament en plena campanya electoral.

Caldrà veure si això és un avantatge real, perquè la visita al president dels EUA Joe Biden just a l'inici de la campanya del 28M no sembla que li hagi donat massa rèdits a Pedro Sánchez.


Possible desgast del PP per futurs pactes amb Vox

En tot cas, l'avançament electoral no només ha estat una sorpresa: és sobretot una jugada arriscada de tot o res, potser perquè aquest diumenge ja ha perdut, i espera que li permeti canviar la tendència.

Un factor que el pot ajudar en aquest sentit és que la campanya també coincidirà amb la constitució de governs municipals i autonòmics que previsiblement obligaran el PP a arribar a acords amb Vox.

Sumar i Podem anuncien negociacions per presentar-se junts

Un altre que també pot fer-ho és si els seus socis al govern espanyol, Podem i el nou projecte de la vicepresidenta Yolanda Díaz, Sumar, es presenten junts a les eleccions i treuen uns bons resultats.

L'avançament els ho ha posat difícil, però la líder de Podem, Ione Belarra, s'ha afanyat a anunciar que aquest mateix dilluns han engegat negociacions amb Sumar per aconseguir-ho:

"Vull comunicar-los que estem treballant ja per donar-li a la ciutadania progressista d'aquest país la notícia que fa tant de temps que espera perquè aquest espai polític es presenti unit a les eleccions i sortim a guanyar, no només a revalidar el govern de coalició, sinó a governar amb més força."

La líder de Podem, Ione Belarra, aquest dilluns a Madrid (EFE)

Díaz, que fa mesos que reclama a Podem de formar una coalició electoral, ha aprofitat per afegir-se al diagnòstic de Sánchez, afirmant que el missatge d'aquest 28M és que han de treballar plegats.

De tota manera, l'objectiu de Sánchez seria no haver de tornar a pactar amb les forces polítiques d'Unides Podem, pacte que el seu partit considera que és el principal motiu del seu desgast, juntament amb els suports d'ERC i EH Bildu.

Però sembla un objectiu molt difícil d'aconseguir, i en aquest sentit l'avançament també pot voler dificultar l'acord entre Sumar i Podem i facilitar que el PSOE pugui capitalitzar el descontentament dels votants d'aquests partits.


Núñez Feijóo celebra l'avançament i diu que està preparat

L'anunci de l'avançament ha agafat per sorpresa als dirigents del PP quan estaven celebrant la victòria d'aquest diumenge, i el líder d'aquest partit, Alberto Núñez Feijóo, s'ha afanyat a celebrar també l'avançament:

"Faig meu el desig majoritari de canvi, sabent que no es tracta només de substituir un govern per un altre, sinó que una política frívola i que fractura deixi pas a una altra responsable i que uneixi la societat."

El líder del PP Alberto Núñez-Feijóo, aquest dilluns a Madrid (EFE)

Núñez Feijóo, que ha assegurat que està preparat per governar, ha dit que els resultats del 28M han estat una autèntica moció de censura a Pedro Sánchez.

En definitiva, el president del govern espanyol ha estat fidel al seu tarannà, i ha passat a l'acció amb una decisió que caldrà veure si li surt bé. En tot cas, no se li podrà retreure que no s'hagi arriscat.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez Eleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut