El tramvia del Camp de Tarragona s'estrenarà el 2028, segons anuncia el govern
La primera fase del TramCamp, que ha d'unir Cambrils, Salou i Vila-seca, es licitarà la setmana que ve i preveu una inversió de 245 milions d'euros
La setmana que ve es licitaran les primeres obres i la compra de set tramvies per a la posada en marxa de la primera fase del tramvia del Camp de Tarragona, que ha d'unir Cambrils, Salou i Vila-seca. Un projecte que ve de lluny i que ara es preveu que comenci a funcionar durant el primer trimestre del 2028.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha presentat el projecte aquest diumenge a Cambrils, al Baix Camp: "Un projecte ambiciós i un calendari exigent", ha dit:
"El TramCamp és un projecte vital per a la prosperitat del Camp de Tarragona i, per tant, també vital per a la prosperitat del conjunt de Catalunya."
El president de la Generalitat ha destacat que el Camp de Tarragona és la segona àrea metropolitana de Catalunya i ha mostrat la voluntat "que esdevingui una de les més importants de l'arc mediterrani".

14 quilòmetres de vies i 14 parades
Les obres de la primera fase haurien de començar a l'estiu. S'han de fer 14 quilòmetres de vies i hi haurà 14 parades: tres com a intercanviadors ferroviaris.

La inversió prevista és de 245 milions d'euros, incloent-hi també set tramvies que funcionaran amb catenària i bateries.
Dels 14 quilòmetres de vies, 1,9 km seran sense catenària. Són part del recorregut pel centre dels municipis: a Vila-seca, entre la futura parada de Països Catalans i la de Vila-seca Universitat. A Salou, entre les estacions de Barenys i Salou Centre, i a Cambrils, entre Cambrils Centre i Estació Cambrils.
Aquesta era una demanda dels ajuntaments, sobretot del de Salou, com ha apuntat l'alcalde, Pere Granados:
"Després d'aquesta bretxa que hem tingut durant més d'un segle del tren no volíem un tramvia que continués amb aquesta divisió del nostre municipi."
Per Alfredo Clúa, alcalde de Cambrils, el tramvia "és un somni llargament esperat" que servirà per "fomentar la mobilitat sostenible i vertebrar encara més el territori".
Segons ha explicat la Generalitat, el projecte inclou subvencions als ajuntaments per integrar el tramvia a l'entorn urbà i facilitar la mobilitat a peu o en bicicleta.
Cada 15 minuts en hora punta
L'objectiu és que la freqüència de pas sigui d'un tramvia cada quart d'hora en hora punta i que el recorregut sencer, de Cambrils Nord a Vila-seca Estació, es faci en 30 minuts.
En els trams interurbans els tramvies circularan a una velocitat màxima de 70 km/h. Una velocitat que des de l'Associació per la Promoció del Transport Públic voldrien més elevada: "Hauria de ser possible amb la compra d'uns vehicles que tinguessin una elevada velocitat màxima, d'uns 100 km/h en lloc dels 70 previstos", diu Pol Méndez, tècnic de l'associació.
El projecte del tramvia el valoren de manera positiva, però lamenten que es vagi tard: "Serà una revolució en termes de mobilitat sostenible al Camp de Tarragona, però sí que ens preocupen aspectes com els terminis d'execució". Si la data prevista és ara el 2028, consideren que "arribarem vuit anys tard, potser més, perquè el 2020 va ser l'any en què es va desmantellar la via que passava pels nuclis de Salou i Cambrils i que han allunyat l'accés al ferrocarril d'aquestes poblacions", explica Méndez.
Segona fase, Reus i Tarragona
La segona fase del tramvia del Camp de Tarragona, entre Tarragona i Reus, amb accés a l'aeroport i amb una trentena de parades previstes, té un horitzó més llunyà. De moment, el govern té previst tancar l'anàlisi dels estudis informatius i d'impacte ambiental enguany.

Les dues fases del tramvia sumarien una xarxa de 46 km i 47 estacions, amb serveis urbans i interurbans.
La Generalitat calcula que el podrien fer servir més de 9 milions i mig de passatgers cada any.
- ARXIVAT A:
- MobilitatTransport públicTramvia