El peatge de l'AP-7 a la Jonquera en el tancament durant l'estat d'alarma (ANC/Marina López)

El trànsit a la Jonquera cau més d'un 50% per la recomanació de no viatjar a Catalunya

Les prohibicions i quarantenes pels brots a Catalunya preocupen un sector turístic molt tocat ja pel primer confinament i la por de la Covid
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les restriccions i recomanacions per viatjar a Catalunya es comencen a notar. Aquest cap de setmana, a la Jonquera el trànsit ha caigut un 53% respecte a ara fa un any, segons dades del Servei Català de Trànsit. Aquest brusc descens arriba just un dia després que el primer ministre francès, Jean Castex, recomanés als francesos que no viatgessin a Catalunya.

Respecte al cap de setmana passat, el trànsit ha caigut un 16,7%. Segons dades del Servei Català de Trànsit, aquest dissabte, un dia després de les declaracions de Castex, es van registrar 17.250 moviments en sentit d'entrada per la Jonquera. En canvi, el trànsit per sortir de l'Estat per la Jonquera ha caigut molt menys, ho ha fet un 4,3% respecte la setmana passada i un 43,8% respecte el 2019. Ha sortit 14.900 vehicles per l'AP-7

El primer ministre francès, Jean Castex, va desaconsellar divendres als francesos anar a Catalunya pels rebrots de covid-19. Davant una situació sanitària "degradada", Castex va dir que les autoritats franceses estan "en discussió" amb les espanyoles i les catalanes perquè "vigilin que el flux d'Espanya a França sigui el més limitat possible". En una visita a l'aeroport de Roissy, Castex va dir que hi hauria una "gran vigilància" a la frontera per "protegir els ciutadans":

França és el primer mercat del sector turístic de la Costa Brava. Un de cada tres visitants de l'Alt Empordà és francès. Els hotels ja han començat a registrat cancel·lacions en una temporada que ja es preveia desastrosa per la por de la pandèmia.


Compres puntuals a la frontera

Malgrat les paraules de Castex, alguns francesos han seguit visitant l'Alt Empordà. Són, però, compradors esporàdics. Des de primera hora de dissabte hi ha hagut un degoteig de vehicles amb matrícula francesa. La majoria de visitants compren aliments, però també tabac i alcohol, ja que aquest tipus de productes són més econòmics a l'Alt Empordà. Entenen que les mesures de seguretat "són les mateixes" i que mentre sigui possible anar d'una zona a l'altra no hi veuen "cap problema".

 

Alguns francesos s'han desplaçat als comerços de la Jonquera i el Pertús malgrat les recomanacions del primer ministre (ACN/Eli Don)
Els comerciants de la zona fronterera asseguren que les xifres de visitants d'aquest any poc o res tenen a veure amb els anys anteriors. Diverses botigues han mostrat la seva preocupació davant d'un segon tancament de la frontera, que no només els afectaria a ells, sinó també a localitats pròximes com Roses o Figueres.

La recomanació francesa ha indignat a l'Alt Empordà. La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà (CCAE), Sònia Martínez, veu "temerària i deslleial" la recomanació que ha fet el primer ministre de França, Jean Castex, de no viatjar a Catalunya.

Cancel·lacions de vols

La recomanació de França se suma a les prohibicions de Bèlgica -que no permet anar a Lleida i recomana no viatjar a Catalunya- i les quarantenes que han imposat Noruega i el Regne Unit als viatgers que hi arribin des d'Espanya.

Els efectes dels brots, doncs, es noten també als aeroports. El turoperador Tui, el més important del Regne Unit, ha anunciat que suspèn tots els paquets de vacances a la Península, pero no a les illes.

Una de les destinacions de vacances prioritàries dels britànics és la Costa Daurada, i més concretament Salou. Segons dades del Patronat de Turisme, de tots els visitants de fora d'Espanya, els britànics van liderar de llarg el nombre de pernoctacions al municipi, amb gairebé un milió i mig. L'anunci de la quarantena ha causat molta preocupació.

ARXIVAT A:
Coronavirus Turisme França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut