
El trastorn bipolar, una malaltia infradiagnosticada més comuna que la diabetis i l'Alzheimer
L'Hospital Clínic participa en la recerca que ha permès identificar 36 gens relacionats amb l'aparició i desenvolupament de la malaltia
Un 2% de catalans tenen trastorn bipolar, segons dades de l'Hospital Clínic. Tot i que es tracta d'una malaltia mental infradiagnosticada, és més comuna que l'Alzheimer i la diabetis.
El trastorn bipolar s'identifica com una malaltia que alterna fases depressives cícliques amb d'altres d'eufòria. Aquests episodis oscil·len entre períodes de tristor i desesperança, símptomes típicament depressius com poden ser la manca d'il·lusió, la tristesa o la manca d'energia, i d'altres com la hiperactivitat, fer molts plans, parlar molt o gastar diners.
Coincidint amb el Dia Mundial del Trastorn Bipolar, que es commemora el 30 de març, persones que el pateixen han explicat a Catalunya Ràdio que el seu repte és trencar l'estigma que hi va associat:
Alba: "És una malaltia que s'associa molt amb el caràcter i a ser una persona inestable, inconstant, que no pot prendre compromisos... Hem de tenir en compte que hi ha moments d'estabilitat, d'eutímia, i que la persona pot fer una vida normal."
A través de l'entitat Obertament, han decidit fer activisme contra la banalització que s'ha fet d'aquests símptomes i per no caure en els tòpics sobre la malaltia.
Juanjo: "Quan una persona té un canvi d'humor, ja se li diu 'és que ets bipolar', i no és això. La bipolaritat és quelcom més seriós que tot això."
Actualment, la bipolaritat té tractament mèdic i no impedeix fer la vida diària, tot i que el problema, sovint, és no tenir el diagnòstic a temps. Per això demanen que hi hagi més coneixement i consciència ciutadana.
Carme: "Es pot tractar, com qualsevol altra malaltia, i, per tant, no ha de ser cap impediment per desenvolupar la teva vida sense cap discriminació. Respon, més que res, a una qüestió d'ignorància."
Avenços en l'àmbit de recerca
Investigadors de l'Hospital Clínic han estat capaços d'identificar els gens que permeten diferenciar el trastorn bipolar en dos subtipus: l'1 i el 2. Eduard Vieta, cap del servei de psiquiatria, afirma que es tracta de la recerca més avançada en aquest camp.
"Amb aquest estudi hem descobert gairebé 300 regions del genoma que són rellevants i, concretament, 36 gens implicats en l'aparició i desenvolupament d'aquesta malaltia. A més, s'ha identificat un risc una mica diferent per als dos subtipus de trastorn bipolar: el tipus 1 i el tipus 2."
Un 40% de diagnòstics erronis
El trastorn bipolar es confon sovint amb la depressió, i per això, segons l'Hospital Clínic, un 40% dels diagnòstics que se'n fan són erronis.
Per resoldre aquest problema, també han desenvolupat un test sanguini que identifica el pacient bipolar i redueix retards a la diagnosi, de vuit anys de mitjana a un mes.
Tot i que és una malaltia crònica, el trastorn bipolar es pot arribar a controlar amb el tractament adequat, que en molts casos permet portar una vida normal.
- ARXIVAT A:
- SalutSalut MentalHospital Clínic