El conjunt de monedes de plata trobades pertanyen a la conquesta normanda d'Anglaterra i estan valorades en més de cinc milions d'euros (iStock/GregorBister)

El tresor britànic més valuós: una troballa de 7 amics amb un detector de metalls

La troballa, que es va fer amb un detector de metalls al camp d'un granger, és de 2.584 penics de plata de la conquesta normanda d'Anglaterra valorada en més 5 milions de dòlars
Redacció Actualitzat
TEMA:
Arqueologia

Un grup d'amics i un detector de metalls han aconseguit el que molts voldrien: tenen el rècord del tresor més valuós de la Gran Bretanya.

Aquesta és una història que comença al camp d'un pagès a Somerset, Anglaterra, fa cinc anys. Set amics es van reunir el 2019 i van trobar més de 2.500 monedes de plata de la conquesta normanda d'Anglaterra enterrades fa més d'un miler d'anys.

Ara, han venut el tresor per 4,3 milions de lliures britàniques, que equival a més de 5 milions d'eurosSouth West Heritage Trust --una organització benèfica independent-- ha comprat les monedes, que ara s'exposaran per tot el Regne Unit.

Els diners es repartiran entre els set amics i el granger de qui és el terreny on hi havia les monedes --que rebrà la meitat dels diners--, segons han explicat dos dels amics a la BBC.

Lisa Grace i Adam Staples eren part del grup de set amics i recorden que la troballa va ser una "bogeria" i un "somni".
 


El descobriment, conegut com a Chew Valley --per la zona on va ser trobat-- s'exhibirà a partir del 26 de novembre de 2024 al Museu Britànic. Després començarà una gira per diversos museus del país i el 2026 el traslladaran al Museu de Somerset, on es quedarà definitivament.


La troballa del tresor

Adam Staples és del grup de set qui portava el detector de metalls. És aficionat a buscar tresors i fins i tot s'havia convertit en subhastador de monedes inusuals i d'altres antiguitats.

Va ser ell qui va portar el detector al camp del granger. Primer van trobar una moneda... però quan va aparèixer la segona és quan es va adonar que es tractava d'alguna cosa important, tal com explica a "The Guardian".

Quan van reunir tots els penics, en total 2.584, van informar del descobriment el forense local, tal com exigeix la llei del tresor britànica del 1996.

L'endemà, van portar les monedes al Museu Britànic, on es van netejar per tal de poder identificar-les i que el forense les catalogués en un informe.

La llei britànica entén com a "tresor" qualsevol objecte de més de 300 anys i almenys un 10% de metalls preciosos. Els descobridors tenen dret a una recompensa, però l'ha de pagar un museu.
 

D'on provenen les monedes?

La troballa pertany a un període de la història situat després de la batalla de Hastings de 1066, en què el rei anglosaxó Harold II va ser derrotat pels normands invasors sota Guillem el Conqueridor.

Les monedes de Chew Valley tenen gravada la figura d'ambdós governants, indicatiu que es van lliurar en el moment de canvi de regents d'Anglaterra.

ARXIVAT A:
Arqueologia Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut