Entrada de la seu del Tribunal de Comptes, a Madrid

El Tribunal de Comptes dubta dels avals de l'ICF i consulta l'Advocacia de l'Estat

Ha demanat un informe urgent per saber si és legal que la Generalitat avali 29 excàrrecs dels governs Mas i Puigdemont acusats de gastar diner públic per promocionar el procés a l'exterior

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Comptes té dubtes sobre si els avals de l'Institut Català de Finances (ICF) poden servir per afrontar les fiances de 5,4 milions d'euros que es demanen a una trentena d'alts càrrecs de la Generalitat, entre els quals els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, per, suposadament, haver utilitzat diners públics per fer promoció del procés a l'estranger entre els anys 2011 i 2017.

Per esvair dubtes, el tribunal ha demanat un informe urgent a l'Advocacia de l'Estat, que haurà de pronunciar-se si considera legal que la Generalitat, considerada part perjudicada en la instrucció, sigui al mateix temps avaladora, amb fons públics, de les persones que en van autoritzar aquestes despeses ara qüestionades.

Al final, 29 dels 34 excàrrecs del govern s'han acollit al mecanisme d'avals de l'ICF.

Es dona la circumstància que tres components de la junta de govern de l'Institut Català de Finances van dimitir dilluns, abans que l'entitat aprovés l'aval als encausats.

Els alts càrrecs afectats havien demanat una pròrroga per pagar les finances, després de no trobar cap entitat bancària disposada a avalar-los, però el tribunal no va acceptar ampliar-los el termini.

Si l'Advocacia de l'Estat no accepta l'aval de l'ICF, el Tribunal de Comptes engegarà la maquinària per embargar els béns a tots els afectats. De moment, ja ha procedit a embargar dos dels alts càrrecs encausats, que no havien presentat cap aval ni cap fiança.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut