El Tribunal de Comptes podria obrir un nou front per malversació contra el govern

El Tribunal ha fiscalitzat la despesa en acció exterior entre el 2011 i el 2017, que s'hauria destinat a l'impuls internacional del procés independentista
Quim Balaguer Actualitzat
TEMA:
Procés català

El Tribunal de Comptes votarà dijous l'informe del seu fiscal en cap sobre l'acció exterior del govern durant els últims anys. Si s'aprova, es podria obrir un nou procediment de responsabilitat comptable a la Generalitat pels diners destinats a la promoció internacional del procés sobiranista.

L'informe apunta que s'haurien destinat més de 7 milions d'euros de forma irregular a l'acció exterior entre els anys 2011 i 2017. Aquest procediment seria paral·lel a una altra investigació que està oberta en el tribunal des del desembre sobre l'ús de fons públics en l'organització de l'1-O.

En aquest treball de més de 500 pàgines, que el diari El País ha avançat aquest dilluns, s'apunta que hi podria haver responsabilitats penals i comptables per part de membres de la Generalitat.

Segons el diari, el tribunal comptabilitza 45 viatges internacionals amb un cost proper al mig milió d'euros dels presidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, i dels consellers, per impulsar el procés independentista en l'àmbit internacional.

També es detallen 166 activitats dels responsables del Departament d'Acció Exterior per fomentar i publicitar el reconeixement del procés. Així mateix, l'informe assenyala el Diplocat, amb una despesa de 2,1 milions d'euros i altres contractes i subvencions.

 

Criminalitzar l'acció exterior

 

El conseller d'Afers Exteriors i Transparència, Alfred Bosch, ha assegurat que l'informe del fiscal que el Tribunal de Comptes votarà dijous només vol criminalitzar l'acció exterior del govern:

 

"L'informe del Tribunal no intenta fiscalitzar sinó criminalitzar l'acció exterior del govern de Catalunya. Com en tantes altres ocasions ens trobem davant d'una iniciativa que el que vol és demostrar que la Generalitat no pot fer acció exterior. Ens trobem un qüestionament d'arrel de l'acció exterior del govern de Catalunya."

 

 

Bosch ha atribuït la filtració del text a una acció de precampanya de les eleccions espanyoles del 28A, i ha assegurat que el govern continuarà explicant a l'exterior la realitat de Catalunya.

 

El 9N, el precedent

 

La investigació que ara es pot obrir al Tribunal de Comptes per l'1-O és el mateix que va passar amb la consulta del 9N. Per a aquell cas, el Tribunal va condemnar Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i sis acusats més a retornar 4.946.788,16 euros per l'organització del procés participatiu del 9 de novembre de 2014.

La sentència, però, encara no és ferma i els afectats ja l'han recorregut. En el seu cas, en el procediment penal no els van arribar a jutjar per malversació.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28A Alfred Bosch Procés català 9N Referèndum 1-O
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut