El Tribunal Penal Internacional ordena detenir Netanyahu per crims de guerra i contra la humanitat
El TPI també ha dictat una ordre de detenció contra el seu exministre de Defensa i un líder militar de Hamas
El Tribunal Penal Internacional de la Haia ha dictat aquest dijous ordres de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu exministre de Defensa Yoav Gallant, com a màxims responsables de la comissió de crims de guerra i lesa humanitat a la Franja de Gaza.
Els acusa de ser els màxims responsables de la comissió de crims de guerra i contra la humanitat a Gaza i assegura que formaven part d'un atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil de la Franja.
Els jutges consideren que hi ha indicis raonables per acusar tots dos dirigents d'haver comès, juntament amb altres responsables, els següents crims: la utilització intencionada de la fam com a mètode de guerra, l'assassinat, la persecució i altres actes inhumans.
La Sala del Tribunal considera que Netanyahu i Gallant tenen cadascun la responsabilitat penal com a superiors civils pel crim de guerra de dirigir intencionadament atacs contra la població civil.
Els jutges també han aprovat l'ordre d'arrest de Mohammed Deif, considerat el cap de la branca militar de Hamas.
El TPI considera Deif responsable de crims contra la humanitat durant l'atac del 7 d'octubre del 2023, que inclouen l'assassinat, l'atac contra civils, l'extermini i el segrest.
El fiscal del tribunal, Karim Khan, havia inclòs en la seva sol·licitud al maig la detenció de dos líders de Hamas més, Yahya Sinwar i Ismail Haniyeh, morts recentment en atacs israelians.
De fet, Israel també va declarar mort Mohammed Deif el juny passat, però el TPI ha emès l'ordre de detenció contra ell en considerar que no se n'ha pogut confirmar la mort.
La decisió del Tribunal Penal Internacional arriba el mateix dia que un bombardeig israelià sobre un edifici residencial proper a un hospital de Gaza ha provocat la mort de 66 persones.
Suport de l'oposició a Netanyahu
Tot l'espectre polític israelià, inclosa l'oposició, ha expressat duríssimes paraules de condemna contra la decisió del Tribunal. Només han quedat al marge d'aquest posicionament els residuals partits no sionistes i àrabs.
El president d'Israel, Isaac Herzog, ha dit que aquest és un dia fosc per la justícia i per la humanitat, i ha lamentat que el tribunal ha pres la decisió de mala fe.
El líder de l'oposició, Yair Lapid, ha afirmat que es tracta d'un premi pels terroristes. En aquesta línia, la majoria de reaccions argumenten que Israel té dret a defensar-se, i rebutgen que s'hagin comès crims de guerra a Gaza.
Entre els palestins, les ordres de detenció del Tribunal Penal Internacional contra Netanyahu s'han rebut amb molta satisfacció, i també la comunitat internacional hi ha mostrat el seu suport, encara que --com era previsible-- se n'han desmarcat el seu soci incondicional, els Estats Units, i altres països pròxims a Israel.
"No és una decisió política; és una decisió d'un tribunal internacional de justícia i la decisió del tribunal ha de ser respectada i aplicada", ha dit el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.
Així, la Unió Europea, França, Irlanda, Països Baixos, Colòmbia, Jordània o Sud-àfrica han estat dels primers països a reaccionar públicament a favor de l'ordre de la CPI, mentre que la Casa Blanca ha rebutjat "frontalment" la decisió de la Cort, a qui acusen de no tenir jurisdicció en aquest assumpte.
Quin recorregut pot tenir la decisió per a Netanyahu?
L'ordre de detenció de Netanyahu, Gallant i Deif es dicta perquè el tribunal entén que té prou indicis que han comès crims de guerra i els vol fer seure al banc dels acusats.
Per poder jutjar els acusats, el TPI necessita la cooperació dels estats membres per detenir Netanyahu, ja que el tribunal no pot jutjar els acusats sense la seva presència física.
L'ordre de detenció només la poden executar els països membres del TPI, i Israel no n'és.
Per aquesta raó, Benjamin Netanyahu només podria ser detingut si viatja a algun dels 124 països membres, fet que, amb tota probabilitat, evitarà a partir d'ara.
El primer ministre israelià es converteix en el segon dirigent en exercici actualment que és reclamat pel TPI per crims de guerra després del president rus, Vladímir Putin.
Putin va visitar un país membre del TPI després que el tribunal el reclamés: va ser a Mongòlia, que va desobeir l'ordre de detenció.
En cas que s'aconseguís detenir Netanyahu, el fiscal del tribunal hauria de demostrar sense cap ombra de dubte la culpabilitat de l'acusat per aconseguir una condemna.
En la majoria dels càrrecs, s'hauria de demostrar també que l'acusat tenia intenció de cometre els crims que se li atribueixen.