Julien Assange, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Julien Assange, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Londres

El Tribunal Suprem britànic rebutja reobrir el cas de Julian Assange

Amb aquesta decisió, el procés legal d'Assange contra la seva extradició queda exhaurit en els tribunals britànics. Ara se l'entregarà a les autoritats sueques en els pròxims dies, tot i que tindrà l'opció de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans. Assange passarà a disposició judicial al cap de quatre dies quan arribi a Suècia.

Actualitzat
El Tribunal Suprem, màxima instància judicial britànica, ha rebutjat una última petició del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, perquè reobri el cas per evitar-ne l'extradició a Suècia, que el reclama per presumptes delictes sexuals. Amb aquesta decisió, el procés legal d'Assange contra la seva extradició queda exhaurit en els tribunals britànics. Ara se l'extradirà en els pròxims dies, tot i que tindrà l'opció de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans

El 30 de maig, el Tribunal Suprem va donar llum verda —per cinc vots a favor i dos en contra— a l'extradició d'Assange a Suècia, però l'aplicació de la sentència es va retardar per la petició de la seva defensa. Això no obstant, aquest dijous, per unanimitat, els set jutges del Suprem han decidit rebutjar la petició d'una reobertura del cas i han disposat que l'extradició d'Assange es consumi un cop passats 14 dies a comptar a partir d'aquest divendres.

Assange passarà al cap de quatre dies a disposició judicial quan arribi a Suècia

El tribunal de primera instància d'Estocolm celebrarà una primera vista per tractar sobre la presó preventiva per al fundador de WikiLeaks, Julian Assange, abans de quatre dies des que arribi a Suècia, segons ha informat la fiscalia sueca.
Aquest és el termini que estableixen les lleis sueques, ha assenyalat la fiscalia, després de saber que el Tribunal Suprem britànic havia rebutjat la petició d'Assange de reobrir el cas.

La responsabilitat del transport i de la custòdia a Suècia d'Assange recaurà sobre les autoritats penitenciàries sueques, que no donaran "cap informació" sobre quan serà traslladat ni en quina institució estarà reclòs, fins que els tribunals decideixin si continua o no en presó preventiva.

La fiscalia va comunicar també que "no pot donar cap informació sobre la planificació de l'interrogatori o sobre altres mesures eventuals relacionades amb la investigació" perquè podrien "perjudicar" les indagacions o "fer mal a les persones afectades".

Durant la seva estada a la presó preventiva, Assange podrà mantenir el contacte amb l'exterior i amb altres interns i accedir als mitjans de comunicació, d'acord amb les regles normals en aquests casos, ja que el seu empresonament obeeix únicament al fet que existeix "risc de fuga".
Anar al contingut