Vista general de l'hemicicle des de la mesa del Parlament
Vista general de l'hemicicle des de la mesa del Parlament (ACN / Job Vermeulen - Parlament)

El TSJ investigarà per desobediència Torrent i els independentistes de la mesa

Torrent denuncia "que se segueixi volent perseguir el debat parlamentari" amb la seva imputació i la de Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit la querella presentada per la Fiscalia contra l'expresident del Parlament Roger Torrent i la resta de membres independentistes de la mesa de l'anterior legislatura: Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. El tribunal ha designat instructora la magistrada Maria Eugènia Alegret.

El ministeri públic considera que Torrent i els altres tres acusats van desobeir quan van permetre que es votés i s'aprovés una moció de la CUP per reivindicar el dret d'autodeterminació, el 12 de novembre del 2019. També hi veuen desobediència en un altre ple, en què van tirar endavant un text per reprovar la monarquia.

La desobediència a una autoritat judicial està castigada amb un any d'inhabilitació. Torrent ha enviat a diversos organismes europeus una carta en què acusa la justícia espanyola de voler limitar el debat.

 

Torrent: "Se segueixi volent perseguir el debat parlamentari"

El diputat d'ERC i fins ara president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que continuarà defensant la llibertat d'expressió i el dret d'iniciativa dels diputats. En una piulada a Twitter després, Torrent ha criticat que es persisteixi "en l'error de perseguir el debat parlamentari".

 

El republicà ha enviat una carta a diversos organismes internacionals en què lamenta que l'única resposta de l'Estat a la voluntat d'autodeterminació és la "repressió policial i judicial". Ha advertit que la justícia vol "limitar" el debat democràtic del Parlament.

"La judicialització constant de la vida política i el retrocés en matèria de llibertat d'expressió estan portant la democràcia espanyola a un pendent relliscós de vulneració de drets que no sembla tenir aturador."

Torrent ha lamentat que es persegueixi judicialment les persones que, en compliment de les seves funcions, "van preservar els drets dels diputats i la llibertat d'expressió". El president ha emplaçat les institucions europees a ajudar a "protegir" l'exercici de les llibertats i els drets fonamentals al nostre país i a cercar solucions estrictament polítiques per al conflicte polític existent.

Suport de Borràs

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha expressat en un comunicat el seu suport "sense fissures", diu, als encausats, i referma la necessitat de blindar el Parlament contra qualsevol ingerència externa.

La presidenta es referma "en la necessitat de blindar el Parlament contra qualsevol ingerència externa i en la necessitat de defensar la sobirania de la cambra".

"En una democràcia, en el Parlament s'ha de poder debatre sobre qualsevol qüestió sense que això sigui objecte de persecució judicial."

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaRoger TorrentProcés catalàTSJC
Anar al contingut