El TSJC confirma el 25% de castellà en tres escoles
- TEMA:
- Immersió lingüística
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat el 25% de castellà en una aula a tres escoles. El tribunal s'ha pronunciat sobre els casos de cinc centres. En tres, ha estimat parcialment els recursos de les famílies que volien que es tombés el projecte lingüístic de centre. Tot i que desestima la petició de tombar el projecte, obliga a impartir en castellà alguna assignatura troncal que no sigui lingüística.
En dos casos més, els jutges demanen informació complementària abans de decidir.
Entre els casos que ha estudiat el TSJC hi ha el de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, on el 25% de classes en castellà es va imposar de manera cautelar en un grup fa dos anys a petició d'una família. Els pares de l'alumne, que aleshores feia P5, van iniciar el procediment judicial per exigir més castellà, tot i que 27 famílies de la mateixa classe s'hi oposaven.
El 25% de castellà, de cautelar a definitiu
Ara, el TSJC sentencia que s'ha d'aplicar aquest 25% de castellà en aquests tres grups en els quals ja s'aplicava de manera cautelar.
L'advocat de les famílies que defensen la immersió al Turó del Drac, Benet Salellas, ha criticat que s'hagi filtrat la resolució en un context electoral i, segons diu, "sense que estigui ni tan sols redactada" la sentència:
En total, a Catalunya hi ha 26 escoles on en una aula la justícia ha imposat l'aplicació del 25% de castellà, sigui amb mesures cautelars o amb sentències definitives.
La consellera d'Educació, Anna Simó, ha criticat durament el Tribunal i l'ha acusat d'"estar fent política desoint la legislació de què s'ha dotat el Parlament i el govern de la Generalitat".
Simó ha lamentat que l'alt tribunal català s'hagi pronunciat sense que hi hagi encara resposta del Tribunal Constitucional en relació amb la llei dels usos lingüístics. "Entenem que s'ha volgut avançar i no entenem per què, a no ser que vulguin preparar el terreny per xutar a porteria", ha afegit, acusant-los d'estar "substituint" el Parlament com a poder legislatiu català.
Entitats com Òmnium també han expressat el seu rebuig a la decisió. El seu president, Xavier Antich, ha demanat "aplicar la llei per protegir el model d'escola en català".
Des del sector educatiu, la Intersindical lamenta que "no s'aturin" els "atacs a la vehicularitat del català i al sistema educatiu de què lliurement s'ha dotat la ciutadania del nostre país".
El sindicat considera que "les intromissions a la vida dels centres de famílies concretes i sobretot del poder judicial espanyol només pretenen crear un clima de confrontació i malestar allà on només hi havia normalitat i pedagogia".
Per això insta a treballar per una república catalana que garanteixi "una escola catalana lliure d'intents de lesionar la salut de la nostra llengua i la cohesió social i nacional del nostre poble".
Pendents de la sentència del Constitucional
Les decisions judicials arriben quan encara s'està pendent de saber quin criteri marcarà el Tribunal Constitucional i que, segons fonts jurídiques de la Generalitat, podria ser més favorable pel fet que ara és un òrgan de majoria política progressista.
El maig de l'any passat, el govern va aprovar un nou marc normatiu sobre llengües. Es tracta de la nova llei del català a les escoles i un decret llei en què s'establia la no aplicació de percentatges en l'ensenyament i l'ús de les llengües als centres educatius. Amb aquesta estratègia, el Departament d'Ensenyament feia impossible l'aplicació de la sentència del 25% de castellà.
- ARXIVAT A:
- Immersió lingüística Català Educació