El TSJC demana l'indult parcial per a Laura Borràs i suspèn el seu ingrés a presó
El govern espanyol diu que estudiarà la petició de perdonar part de la condemna a quatre anys i mig de presó que es va imposar a l'expresidenta del Parlament
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat al govern espanyol l'indult parcial de l'expresidenta del Parlament, Laura Borràs, i ha suspès el seu ingrés a la presó.
El 2023, l'expresidenta del Parlament va ser condemnada a quatre anys i mig de presó en relació amb uns contractes adjudicats a dit a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per prevaricació i falsedat en document oficial. El febrer passat, el Tribunal Suprem va avalar la decisió del TSJC i la sentència va ser ferma.
Ara, a la vista que cap de les parts s'ha oposat a la suspensió de la pena, el mateix tribunal sentenciador ha demanat aquest indult parcial al govern espanyol, de manera que serà el Consell de Ministres el qui finalment decideixi si Borràs entra o no a la presó.
El govern espanyol, ho estudiarà
El govern espanyol estudiarà la petició que el TSJC enviarà ara al ministeri de Justícia. Justament, el titular d'aquesta cartera, Félix Bolaños, ha assegurat que el que faran serà "tramitar-lo i demanar els informes a tots els organismes que n'han d'emetre".
El mateix Bolaños ha recordat que els fan la petició a la sentència "perquè considera que la pena ha estat desproporcionada", i que la fiscalia també es va mostrar partidària d'aquesta mesura:
"En el seu moment, el govern d'Espanya adoptarà la decisió un cop hagi analitzat i estudiat tota la documentació, perquè aquesta és una qüestió que afecta els drets fonamentals d'una persona"
La sentència ho demanava
La mateixa sentència condemnatòria del TSJC ja demanava aquesta mesura de gràcia per a l'expresidenta del Parlament amb l'objectiu que no entrés a la presó. En concret, demanava l'indult per al període de temps que excedís els dos anys, que és la pena mínima per la qual s'ha d'entrar a un centre penitenciari:
"Proposar al govern la concessió d'un indult parcial en favor de Laura Borràs en referència, exclusivament, a la pena de presó imposada i en el temps que excedeixi els dos anys com a durada màxima."
El TSJC ho va justificar amb l'argument que la suma de les penes previstes pels delictes als quals es va condemnar Borràs era "excessiva" i pel fet que no hi havia "possibilitat d'acollir-se a les fórmules substitutives de compliment".

Pel que fa als altres dos condemnats en aquest mateix cas, Isaías Herrero, que tenia una pena de 2 anys de presó i Andreu Pujol, que la tenia d'1 any i 2 mesos, se'ls ha suspès l'ingrés a la presó durant 4 i 3 anys, respectivament, a condició que no cometre nous delictes durant aquest període.
La inhabilitació i les multes es mantenen
El que sí que l'expresidenta del Parlament haurà de fer efectiva de manera immediata és la multa de 36.000 euros que la sentència recull com a compensació per haver fet les adjudicacions a dit.
De fet, tant ella com la resta de condemnats per aquest cas estan citats per divendres que ve al TSJC, perquè concretin com pagaran les multes que se'ls va imposar.
També en aquell moments se'ls comunicarà l'inici del compliment de les penes d'inhabilitació que se'ls va imposar. Una pena que en el cas de Laura Borràs la privarà durant 13 anys d'ocupar un càrrec públic.
- ARXIVAT A:
- JudicialLaura BorràsTSJC