El TSJC insta el govern i l'escola a protegir la família de Canet que demana més castellà

Per la seva banda, la Fiscalia d'Odi i Discriminació de Barcelona obre diligències per diversos tuits amenaçadors

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordena a la Generalitat i a la direcció de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar que garanteixin la protecció i la intimitat de la família que ha demanat més classes en castellà a l'aula del seu fill.

La decisió respon a un nou requeriment de la família de l'alumne. Aquest cop, en considerar que són objecte d'assetjament per part d'altres families del centre en missatges en un grup de WhatsApp. La denúncia la van fer dimarts al TSJC a través de l'associació Assemblea per una Escola Bilingüe, una entitat que promou que hi hagi més presència del castellà a les aules a través dels tribunals.

A la providència, dictada aquest dijous, s'insta el conseller d'Educació i el director o directora del centre "que adoptin les mesures necessàries per preservar la protecció i la intimitat del menor i del recurrent, així com el funcionament normal i el desplegament pacífic del centre educatiu".

El Departament d'Educació considera innecessari el requeriment, ja que asseguren que des del primer moment s'ha garantit la convivència al centre escolar i s'ha protegit la identitat de la família.

Malgrat el rebombori que s'ha generat, l'Ajuntament de Canet també assegurava aquest dijous que no s'ha alterat la bona convivència al poble. El consistori ha explicat que, des que han donat suport a les famílies del centre contràries a la imposició del castellà, han rebut correus electrònics amenaçadors i insults amb trucades a la centraleta.    


La Fiscalia obre diligències per tuits amenaçadors a la família

Per la seva banda, la Fiscalia d'Odi i Discriminació de Barcelona està investigant diversos tuits que s'han escrit en contra de la família de Canet de Mar que ha demanat el 25% de les classes en castellà. Tant l'associació Hablamos Español com Vox els han portat davant la justícia.

El fiscal inicia aquesta investigació per determinar si els tuits -el primer dels quals instava a apedregar la casa de la família del nen- poden constituir un delicte. Si finalment determinés que és així, els portaria davant del jutge perquè s'obrís un procediment als tribunals.

Un dels autors d'aquests tuits, que va piular que s'havia d'apedregar la casa de la família ja ha demanat disculpes a la xarxa.

Trucada del ministeri

El cas de l'escola de Canet ha arribat fins al Consell de Ministres. A través d'una trucada al conseller d'Educació, Gonzàlez-Cambray, la ministra d'Educació, Pilar Alegria, ha ofert la seva col·laboració al govern i li recorda que no hi pot haver situacions d'assetjament.

La Moncloa assegura que el motiu de la trucada no era pressionar la Generalitat. Segons la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, la trucada s'emmarca en un "àmbit d'absoluta normalitat" de la relació entre institucions.

El govern espanyol també demana al PP que no faci ús partidista de la llengua.


Manifestació a Canet de Mar

A la població, aquest divendres s'ha fet una manifestació en defensa de la immersió lingüística i contra la decisió judicial. La marxa l'ha convocada el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans amb el suport d'altres sindicats i hi han participat diputats d'ERC, de Junts i de la CUP.

Les famílies de l'escola neguen que la família que ha portat el cas a la justícia hagi estat assetjada.

Manifestació a Canet de Mar contra la decisió judicial que afecta la immersió
Manifestació a Canet de Mar contra la decisió judicial que afecta la immersió


Un cas que no és únic

L'escola Turó del Drac va començar a aplicar aquest dijous l'obligatorietat d'impartir en castellà un 25% de les classes d'un grup de P5, per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

No és l'únic centre que ho aplica. En concret, set escoles catalanes més tenen les mateixes mesures cautelars que Canet, a l'espera que el TSJC dicti sentència. I des del 2005, un total de 80 grups han hagut d'introduir més castellà per la petició d'una família.

En aquests casos, a diferència de la sentència que s'ha sabut recentment que apel·lava al Departament d'Educació perquè es fes el 25% de les classes en castellà a tots els centres, aquestes obliguen, específicament, la direcció de l'escola. És per aquest motiu que aquest dijous el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assegurava: "Això ens impedeix que des del Departament d'Educació responguem directament".

ARXIVAT A:
Educació Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut