
El TSJC obliga a repartir els exàmens de selectivitat també en castellà i aranès
El tribunal diu que prioritzar el català a la selectivitat del 2021 va vulnerar drets fonamentals
La fórmula que va fer servir Universitats a la selectivitat de l'any passat no ha convençut el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El TSJC ha ordenat que els exàmens es reparteixin a tothom en les tres llengües oficials --català, castellà i aranès-- perquè no hagi de ser l'alumne qui els sol·liciti en un idioma concret.
D'aquesta manera es confirmen les mesures cautelars imposades en les anteriors proves PAU arran d'una denúncia de l'Assemblea per a una Escola Bilingüe (AEB). Aquestes mesures establien que les proves no es poden repartir en català per defecte.
La decisió suposa un altre revés per al català al món educatiu, després de la sentència que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà a tot el sistema educatiu.
No accepta l'opció d'anar alumne per alumne
El curs passat, abans de distribuir el primer examen, el tribunal recordava als estudiants que podien demanar la prova en qualsevol de les llengües oficials i també ho explicava un cartell a cada aula. Això, a la convocatòria de juny. A la de setembre va oferir l'opció alumne per alumne.
Ara, en una interlocutòria, el TSJC resol que aquesta priorització del català vulnera els drets fonamentals de la igualtat i la llibertat. La sala contenciosa ha donat la raó en part a un recurs de l'AEB que criticava el funcionament de les PAU del 2021.
Els jutges argumenten que, quan es reparteixen els enunciats únicament en català i s'obliga l'alumne a demandar-los en una altra llengua, "el porta a significar-se respecte dels altres examinats". I afegeixen que l'administració ha d'oferir "de forma imparcial i igual, sense preferència entre llengües, els enunciats al començament dels exercicis".
Universitats hi podria presentar un recurs

El Departament d'Universitats ha afirmat que sempre s'ha garantit el dret a escollir la llengua a l'hora de fer l'examen i ha recordat que l'any passat, en línia amb les convocatòries anteriors, un 5% dels alumnes va triar fer-les en castellà.
"Mai no s'ha demanat a l'alumnat que s'identifiqui", han afirmat des d'Universitats.
"Poden triar l'enunciat i poden triar en quina llengua responen els exàmens", excepte els de llengües.
La sentència no és ferma i estudien si hi presentaran recurs.
La Generalitat ha indicat que les PAU 2022 s'organitzaran "com sempre, amb els estudiants al centre".
L'AEB, per la seva part, ha aplaudit la decisió judicial i ha demanat al govern de Pere Aragonès que afavoreixi "la convivència lingüística" a les proves.
En la causa també han comparegut l'Associació Plataforma per la Llengua - Col·lectiu l'Esbarzer, la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB).
- ARXIVAT A:
- SelectivitatEducació Català