El TSJC ordena fer en castellà una "matèria principal" en una aula d'una escola de Barcelona
- TEMA:
- Català
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat impartir en castellà almenys una assignatura en una aula d'una escola de Barcelona. Es tracta d'un centre educatiu on ja s'aplicaven mesures cautelars arran de la denúncia d'una família el 2019.
L'escola, però, feia servir el castellà a les classes d'educació física. Ara, la sentència li ordena que s'utilitzi llengua castellana en una "matèria principal". Entre les raons de fons, el tribunal considera determinant "garantir jurisdiccionalment a l'alumne un ús docent mínim del castellà".
Aquesta és la primera resolució del tribunal després que, l'agost passat, reconegués que no podia aplicar la quota del 25% de castellà a l'ensenyament, a l'espera del pronunciament del Tribunal Constitucional.
Sense establir percentatges
Per aquesta raó, en aquest cas, el TSJC evita parlar de percentatges en l'ús de les llengües a les aules, ja que aquest argument queda invalidat pel decret del català a l'escola aprovat per la Generalitat.
No obstant això, la sentència justifica el dictamen per "establir una garantia d'adequació de l'ús de les llengües oficials", evitant l'escull de la norma aprovada a principis de juny al Parlament amb els vots d'Esquerra, Junts, el PSC i En Comú Podem.
"Encara que no es pugui utilitzar un paràmetre percentual com demana el recurrent", matisa la mateixa sentència, el coneixement precís de la situació concreta de l'alumna afectada, assegura el TSJC, li permet intervenir mentre estigui escolaritzada en el sistema educatiu català.
La sentència no és ferma
La sentència no és ferma i, per tant, es pot recórrer. El cas podria arribar al Tribunal Suprem. Qui havia presentat la demanda és l'Assemblea per una Escola Bilingüe, que celebra la decisió judicial i assegura que els obre una "nova vida de recurs als tribunals", davant el canvi legal de la Generalitat que anul·lava els percentatges.
Fonts de la Conselleria d'Educació de la Generalitat han explicat a l'agència Europa Press que el cas que tracta la sentència "no suposa l'aplicació del 25% de castellà a cap aula més".
Pel departament, "és un cas judicialitzat anteriorment a l'aprovació del decret llei. Des que es va aprovar el nou marc jurídic, cap escola més ha hagut d'aplicar el castellà per imposició dels tribunals," conclouen.