Ofereixen, alumne per alumne, les opcions d'idioma de selectivitat de setembre

El tribunal demana que no s'identifiquin els alumnes que demanen la prova en castellà, que l'elecció sigui anònima i que tothom comenci la prova alhora
Redacció Actualitzat
TEMA:
Selectivitat

Més de 5.000 estudiants han començat aquest dimarts els exàmens de la selectivitat de setembre i ho han fet, com va passar al juny, amb la llengua com a protagonista. Els alumnes han triat si fan la prova en català, castellà o aranès, en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, TSJC.

Els professors, acostant-se un per un a cada alumne, han ofert les opcions de llengua de l'exàmen i l'estudiant l'ha pogut triar individualment. D'aquest manera la comissió organitzadora de les PAU ha adaptat les instruccions per acatar la nova resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya: rebre els enunciats en qualsevol de les llengues cooficials, que l'elecció sigui anònima i que tothom comenci la prova alhora.

El tribunal obliga a repartir els examens en les tres llengües oficials per evitar que l'estudiant hagi de dir públicament quina vol i no es poden identificar, ni pot constar enlloc, els alumnes que facin les proves en castellà, com considera que va passar a la convocatòra del juny. 

 

Demanda de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe

El tribunal va creure que les mesures que es van aplicar al juny per complir el requeriment judicial van ser insuficients i que la Generalitat no va complir correctament al juny amb les mesures cautelars dictades arran d'una demanda presentada per l'Asamblea por una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) que l'obligava a repartir els exàmens en les tres llengües "sense preferència per cap". 

Reconeix que es va enviar un correu electrònic informant els alumnes de la disposició de les proves en les tres llengües oficials, però diu que va ser "insuficient" per complir amb els drets de l'alumne. A més, va criticar que es demanés en alguns casos el nom de l'alumne que reclamava l'enunciat en castellà. Per això, ara, ha demanat que es respecti el dret a l'anonimat.

El tribunal va requerir a la presidenta del Consell Interuniversitari de Catalunya, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i el secretari, Josep Ribas, que imparteixin instruccions concretes als presidents dels tribunals de les proves perquè no identifiquin els alumnes per "qualsevol que hagi estat la seva opció lingüística".

La Generalitat ha dit que farà complir el dret d'elecció de llengua dels exàmens de selectivitat i garantirà que no s'identifiquin els alumnes per l'idioma que triïn, "com hem fet sempre", segons ha assegurat el Departament d'Universitats.

La consellera ha lamentat que es torni a perseguir judicialment "la normalitat lingüística" de les universitats catalanes. Però en fa una lectura en positiu: "No hi haurà un únic model d'examen, aquesta batalla l'han perduda."

Al juny, l'opció en castellà no va arribar al quatre per cent.


Més de 5.000 estudiants a les PAU de setembre

Un total de 5.121 estudiants s'han matriculat a la prova d'accés a la universitat (PAU) en la convocatòria extraordinària de setembre.

Els exàmens es faran entre aquest dimarts i dijous, en horari de matí i tarda, amb les mateixes mesures de seguretat anti-Covid que es van aplicar a la selectivitat del mes de juny passat.

La meitat dels matriculats, 2.582, es presenten a la fase general de les proves i a algun dels exàmens de la fase específica. D'aquests, el 75% es presenten per primera vegada a les PAU i un 25% ho fan per millorar nota.

Els estudiants podran consultar el resultat dels exàmens a partir del 20 de setembre telemàticament i, al mateix moment, descarregar-se el document personal acreditatiu de les qualificacions.

 

ARXIVAT A:
Universitat Educació TSJC Selectivitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut