El sector del cinema ha patit pèrdues milionàries

El TSJC permet obrir a cinemes, gimnasos i espais esportius si compleixen les mesures

El tribunal denega les mesures cautelars urgents que havien demanat els locals d'oci nocturn i les activitats de restauració i musicals
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya deixa sense efecte la resolució que suspenia l'obertura de cinemes, espais esportius i gimnasos. El tribunal, doncs, obre la porta que aquests establiments puguin reobrir, si ho fan "complint les mesures sanitàries del Procicat" per prevenir contagis del coronavirus.

 

 

D'altra banda, el TSJC també ha denegat les mesures cautelars urgents que havien demanat els locals d'oci nocturn i les activitats de restauració i musicals.

 

 

Els cinemes podran obrir avui mateix

Amb l'inici de l'estat d'alarma, gimnasos, centres esportius i cinemes van haver de tancar les portes, igual que els comerços de productes no indispensables.

A l'abril, just un mes després del tancament, el sector del cinema ja avisava que el confinament estava tenint "efectes devastadors". Des del 14 de març, les sales de cinema havien deixat de facturar 330.000 euros cada dia, i ja s'havien cancel·lat uns 50 rodatges, sense comptar els publicitaris.

Davant d'aquesta situació, es va crear el primer i únic autocinema de Catalunya a Golmés, al Pla d'Urgell. Es va inaugurar el 30 de maig i va estar obert durant unes setmanes, un període en què hi van passar unes 1.500 persones i es van recaptar uns 2.000 euros per contribuir a lluitar contra la Covid-19 a la comarca del Pla d'Urgell.

Un cop a la fase de represa, els cinemes van reobrir el 26 de juny després de setze setmanes de tancament i d'unes pèrdues valorades en 200 milions d'euros.

 

La normalitat, però, va durar menys d'un mes. Divendres 17 de juliol, la Generalitat va imposar noves restriccions a l'àrea metropolitana de Barcelona amb el tancament de les sales de cinema, teatres, gimnasos, parcs d'atraccions, sales de festa i discoteques.

El sector del teatre i el cinema havia estat demanant repetidament des d'aleshores la reobertura amb el clam "La cultura és segura" i assegurant que cap dels brots detectats s'ha originat en actes culturals.

Ara els cinemes podran tornar a obrir després de la resolució del TSJC, però no es diu res sobre teatres i altres activitats culturals.

El sector de la cultura ha fet una concentració a la Plaça de Sant Jaume reclamant que s'obrin totes les activitats culturals
 

 

Gimnasos i centres esportius, també a punt per obrir

Pel que fa als gimnasos i centres esportius, que també van patir fortes pèrdues econòmiques, la majoria es van esperar a ser en fase 3 per obrir; és a dir, el 18 de juny a les regions sanitàries de Barcelona i Lleida, i 3 dies abans a la resta del territori.

Les noves mesures restrictives de la Generalitat del 17 de juliol, però, també els van afectar i van haver de tornar a tancar. La decisió va ser molt criticada per clubs, instal·lacions esportives, federacions i organismes com la UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya). Això va portar diverses entitats a presentar un recurs davant el TSJ dimecres 22 de juliol.

 

Al gimnàs s'hi podrà tornar sempre que s'evitin els contactes (Reuters/Thilo Schmuelgen)

 

Avui la UFEC ha celebrat la resolució del TSJC.

 

 

El sector de l'oci nocturn encara no podrà reobrir

 

L'oci nocturn no podrà obrir encara

El BOE de dissabte 6 de juny publicava que, amb l'entrada a la fase 3 de desconfinament, es permetia l'obertura de discoteques i locals d'oci, però amb dues limitacions: podien obrir amb un terç de l'aforament i no s'hi podia ballar.

A Catalunya no va ser fins al dilluns 15 de juny que algunes zones (totes excepte l'àrea de Barcelona i Lleida) van entrar a fase 3. I tres dies més tard, el 18 de juny, tot el territori català va passar a aquesta darrera fase.

Amb la represa i les competències retornades a la Generalitat, el govern no va voler abaixar la guàrdia i va publicar un document per regular les activitats d'oci nocturn i la revetlla de Sant Joan.

 

Amb la nova normativa, el govern prohibia ballar a les discoteques, tant a l'aire lliure com en espais tancats. D'altra banda, els locals d'oci nocturn només podien obrir les portes per al consum, ja fos en terrasses a l'aire lliure o en espais tancats, amb els clients asseguts o a la barra. A les zones de ball, la Generalitat permetia instal·lar taules per al consum, barreres físiques o un control permanent per assegurar que no s'hi ballava.

A més, els responsables dels establiments havien d'assegurar-se que es mantenien les distàncies interpersonals, fixades en 1,5 metres entre persones o bé amb l'equipament de 2,5 metres quadrats per individu. Si no era possible guardar aquesta distància, calia que tant clients com treballadors portessin mascareta.

Tot això es va frenar, però, divendres passat amb l'ordre del govern de tancar discoteques i sales de ball i festa a tot Catalunya per la Covid. El govern va justificar la mesura per la situació epidemiològica al conjunt de Catalunya. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar que calia "limitar i autolimitar la mobilitat" i que en alguns espais era "molt difícil mantenir les mesures de seguretat" de distància física, mascareta i rentat de mans.

Arran d'aquesta decisió, aquest mateix dilluns, les empreses d'oci nocturn van presentar recurs davant el TSJC en considerar que no s'havia produït "cap brot a Catalunya a les seves discoteques, bars musicals o sales de festa". Ara el TSJ ha denegat les mesures cautelars que havien sol·licitat.

 

L'oci nocturn es concentra a la plaça de Sant Jaume

Centenars de treballadors de l'oci nocturn s'han concentrat aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume per reclamar un pla sectorial que permeti l'obertura regulada dels locals i denuncia la "falta de diàleg" de la Generalitat.

En un manifest conjunt, les organitzacions del sector han lamentat que s'estigui assenyalant l'oci nocturn com a "responsable dels rebrots" i han assegurat que "no s'ha detectat ni un sol cas de contagi dins les sales del territori català".

 

 

En la manifestació s'ha llegit un manifest en defensa de l'oci nocturn i també dels joves, un col·lectiu que, segons el sector, està sent acusat d'"irresponsable i egoista per voler-se relacionar".

Després d'una manifestació amb molta música i pancartes de protesta, les patronals han fet una entrega simbòlica de les claus dels seus locals al Palau de la Generalitat.

 

Concentració del sector de l'oci nocturn, aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume (ACN / Albert Cadanet)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut