pantalla desenfocada
El TSJC ratifica que la feina d'un moderador de continguts va ser la causa "determinant" del seu trastorn mental (Canva)

El TSJC ratifica que els danys psicològics d'un moderador de xarxes són accident laboral

La justícia ha desestimat el recurs de l'empresa CCC Barcelona Digital Services, subcontractada per la marca propietària de Facebook i Instagram, i conclou que la feina és "causa determinant de l'alteració psíquica"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat la sentència prèvia que establia que els problemes de salut mental d'un treballador que havia fet tasques de moderació de continguts a xarxes socials tenien un origen laboral.

L'alt tribunal ha desestimat el recurs presentat per l'empresa CCC Barcelona Digital Services, empresa subcontractada per Meta, propietària de plataformes com Instagram, Facebook i Whatsapp.

La justícia ha conclòs que les seqüeles psicològiques del jove, que va treballar filtrant continguts per a CCC Barcelona Digital Services, entre el 2018 i el 2020, s'han de considerar un accident de treball, i no pas una malaltia comuna, com defensava la companyia.

El moderador de continguts va treballar a la secció d'alta prioritat d'aquesta empresa. Entre les tasques que havia de fer hi havia la de revisar publicacions considerades inadequades i visualitzar de manera reiterada "contingut relatiu al terrorisme i suïcidis, automutilacions, decapitacions de civils i tortures". Cada escena l'havia de veure completa diversos cops.

La sentència vincula directament l'estrès laboral provocat per la visualització de continguts de violència extrema amb els atacs de pànic, les conductes d'evitació i altres símptomes que presentava el treballador.

En l'escrit, el jutge destaca que aquestes tasques laborals són "el desencadenant únic, exclusiu i indubtable" dels seus problemes de salut mental.

L'empresa ja havia estat sancionada per no prendre mesures

El treballador va començar a fer tasques de moderació per a CCC Barcelona Services a partir del setembre del 2018 i va agafar la baixa sis mesos després.

La sentència exposa que, segons la literatura científica, el visionat d'aquestes imatges genera "risc psicosocial". I assegura que aquesta consideració també apareixia en avaluacions de risc de la mateixa empresa.

Així i tot, el jutge recorda que l'abril del 2021, Inspecció del Treball ja va obrir un procés sancionador contra l'empresa subcontractada, per "no haver pres cap mena de mesura, sabent dels problemes psíquics dels seus treballadors en relació amb la seva activitat laboral".

A més, la sentència afirma que "no ha quedat en absolut acreditat" que els problemes mentals del treballador tinguessin origen en una patologia prèvia, com al·legava la companyia. I argumenta que "l'assistència per una psicòloga" quan aquest tenia 16 anys no pot vincular-se amb l'alteració psíquica que va portar el moderador a agafar la baixa laboral.

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InternetSalut Mental
Anar al contingut