La façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
El TSJC argumenta que ordenar la mesura cautelar implicaria avançar-se en la resolució del recurs (Europa Press/David Zorrakino)

El TSJC rebutja imposar mesures cautelars per impartir el 25% de castellà a les aules

L'Assemblea per una Escola Bilingüe, que és qui les havia demanat, recorrerà la interlocutòria

RedaccióActualitzat

A una setmana de l'inici del curs escolar, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat imposar una mesura cautelar perquè el 25% de les classes es facin en castellà a escoles i instituts.

Les havia demanat l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) en el recurs que va presentar al juliol contra les instruccions del Departament d'Educació per a aquest curs en considerar que "vulneren" drets fonamentals en matèria lingüística.

Mentre el tribunal no resol el fons, aquesta entitat reclamava que "almenys una assignatura, matèria, àrea o activitat de caràcter troncal o anàloga" s'impartís en castellà.

Per justificar la seva decisió, el TSJC argumenta que ordenar la mesura cautelar implicaria avançar-se en la resolució del recurs, perquè l'entitat demana que s'apliqui provisionalment el mateix que al recurs.

"La falta de determinació dels perjudicis que s'haurien d'evitar amb la concessió de la mesura cautelar posa en evidència que el que es pretén en realitat és avançar el dictat d'una resolució favorable a la part recurrent", assenyala la interlocutòria.

A més, el tribunal veu "inadmissible" la manca de concreció per part de l'entitat dels perjudicis que es derivarien en el cas que no s'adoptés la mesura cautelar.

Amb tot, el TSJC assenyala que la mesura cautelar sol·licitada no escau, "sense prejutjar per descomptat amb això el fons de l'assumpte".


A l'espera del Constitucional

El tribunal ja va considerar fa un mes que no es podia executar la sentència, perquè es basava en una legislació anterior a l'actual, que estableix que l'ensenyament de llengües s'ha de fer amb criteris pedagògics i sense percentatges.

Així doncs, la sentència del 25% de castellà continuarà sense efecte a l'espera que el Tribunal Constitucional determini si la llei i el decret sobre el català a l'escola són constitucionals o no.

L'AEB ha anunciat que presentarà recurs a la decisió del TSJC.

ARXIVAT A:
Educació Català TSJC
Anar al contingut