Barcelona

El TSJC reclama el 25% de castellà en dos centres i Educació diu que no suposarà cap canvi

El govern considera que ja s'aplica la nova normativa del català i que no cal canviar res

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha mogut fitxa en la pugna pel 25% del castellà a les aules, però Educació manté que no suposarà cap canvi. 

En una interlocutòria, aquest dijous, el tribunal ratifica una sentència seva del febrer en què reconeixia el dret de dos alumnes a estudiar en castellà.

El jutge reafirma que, mentre espera que el Constitucional resolgui si el decret i la llei del català modificats al juny per la Generalitat s'ajusten a la legalitat, les dues aules han de seguir aplicant el 25% del castellà

El text, però, també recull que l'aplicació de la nova normativa no és automàtica i que, per tant, cal seguir aplicant les mesures cautelars, és a dir, el 25%.

És aquí on s'agafa el Departament d'Educació, que hi presentarà un recurs. Esgrimeix que els centres ja apliquen la llei aprovada pel Parlament i que, en conseqüència, no cal recuperar, en cap cas, el 25% del castellà.  
 

Educació creu que es fa "filibusterisme jurídic"

La secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, ha afirmat que el TSJC ha "retorçat" els arguments per poder mantenir el 25%: 

"Això és filibusterisme jurídic".

El Departament creu que aquest nou moviment del TSJC genera inseguretat jurídica als centres i acusa el tribunal de canviar els seus mateixos arguments, ja que al juliol, en dues ocasions, va reconèixer que amb el nou marc legislatiu era impossible aplicar percentatges.

La decisió del Tribunal Superior arriba després que el Departament d'Educació va donar ordres perquè cap dels 27 centres apliquessin aquest percentatge i mentre el Tribunal Constitucional estudia la normativa aprovada al juny.


Dos instituts amb el 25% de castellà com a mesura cautelar

Els jutges s'han pronunciat sobre dos casos concrets denunciats i consideren que els últims canvis legislatius de la Generalitat en aquesta matèria no contradiuen l'ordre prèvia del TSJC.

El Parlament va aprovar, el passat mes de juny, una nova llei del català a l'escola per blindar el sistema d'immersió lingüística a Catalunya davant la sentència del TSJC que obligava a fer el 25% en castellà.

La Generalitat va demanar llavors que el TSJC revoqués les mesures cautelars ordenades, al·legant que les condicions havien canviat, una petició a la qual es van oposar els denunciants, a qui ara els magistrats han donat la raó.

Manifestació a Barcelona, el 18 de setembre passat, pel 25% del castellà (ACN/Pol Solà)

Els arguments del TSJC

"De l'examen de la nova normativa es constata que la modificació operada pel decret llei 6/2022 i la llei 8/2022 no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada, ja que, si bé es modifica el model lingüístic de l'ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l'ús del castellà com a llengua d'ús curricular i educatiu", diu la interlocutòria.

En aquests casos, es tracta d'alumnes de 1r d'ESO representats pel mateix advocat.

Manifestació en defensa de la immersió el desembre del 2021 a Barcelona
Manifestació en defensa de la immersió el desembre del 2021 a Barcelona (ACN/Carola Lopez )

Els magistrats adverteixen que "hi ha una resolució judicial ferma, de naturalesa cautelar, que reconeix el dret de l'alumne a rebre una educació en castellà amb una determinada intensitat d'ús" i que l'actual canvi normatiu aprovat no l'afecta "de forma automàtica".

La interlocutòria considera que el decret llei del govern fixa uns criteris que eliminen els percentatges de llengües per tal d'aprovar els projectes lingüístics de cada centre, però "no afecta el dret individual reconegut de manera cautelar a l'alumne, que es refereix al percentatge d'hores lectives que han de ser impartides en castellà, sense necessitat d'entrar a analitzar el projecte lingüístic".

El TSJC admet que si el centre afectat ha d'aplicar la nova normativa, aleshores potser sí que es podria veure afectada la mesura cautelar, però afegeix que "fins que no s'apliqui, la mesura no és incompatible amb el nou marc normatiu."
 

Avís del TSJC: qualsevol canvi ha de passar per ells  

La interlocutòria assegura que no els consta que la nova normativa ja s'estigui aplicant als centres concrets denunciats i manté, per tant, les mesures cautelars d'aplicació obligatòria del 25% del castellà en aquests casos. També adverteix "expressament l'Administració que qualsevol modificació que vulgui fer-se sobre aquestes mesures ha de ser aprovada per aquest tribunal."

ARXIVAT A:
Català JudicialEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut